Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Divadlo Na Maninách ovládl Doktor Faust

Faust ovládá i čáry…V pražských Holešovicích v Divadle Na Maninách se začala odehrávat druhá sezóna příběhu doktora Fausta. 22. října 2023 to byl přesně rok, co proběhla beznadějně vyprodaná slavnostní premiéra. 21. října, tedy po roce uvádění už měl za sebou dvacetpět odehraných repríz. Od té doby představení navštívilo více než sedm tisíc diváků a účinkující jim rozdávali radost, jak během představení, tak i po představení při pravidelných autogramiádách.

Malý, ale živý orchestrPříběh doktora Fausta se odehrává dle scénáře a s texty písní, pod kterými je podepsán Jan Batista, hudby a hudebního aranžmá se zhostil Vojtěch Adamčík a dramaturgii a režii provedl David Cody. Tento muzikál se pyšní skvělým živým orchestrem, který diriguje právě Vojta Adamčík, a přitom také sám hraje na klávesy. Nicméně spojení dirigent a klávesák v jedné osobě - ač je velmi neobvyklé a náročné - funguje. Připočtěte k tomu ještě skvělou hereckou partu, která spolu umí dobře fungovat, a máte výborný základ, ze kterého "upečete" skvělý muzikál.

Faust miluje mladou MarkétkuPříběh vycházející z Goetheho románu o středověkém doktoru Faustovi s mysteriózním i romantickým nádechem! Učený doktor Faust si začíná na začátku příběhu uvědomovat, že nedosáhl za svého dosavadního života žádného uznání a slávy. Je nešťastně zamilovaný do Markétky, která má nemocnou matku, pro kterou Faust připravuje medikament, po kterém je matce lépe. Markétka mu za něj na oplátku nosí zase něco k jídlu, protože nemají dost peněz na zaplacení. Markétka má také Fausta ráda, ale čeká na svou životní lásku, nějakého mladého hocha.

Předchůdce AI - pero, co samo píše…Neskonale nešťastný Faust se touží alespoň dotknout Markétky v mladém a pohledném těle. A tak přichází ďábel Mefistofeles, který je zachycen v ženském i mužském principu, aby Faustovi nabídl mládí, slávu a vše, po čem sám touží. Bláhový Faust se tak upíše Mefistofelovi, a ten mu dá vybrané pohledné tělo a požitky, o kterých se mu ani nesnilo. Poté mu řekne, že jakmile bude opravdu šťastný, v ten okamžik propadne jeho duše peklu! Faust přesto souhlasí a při magickém obřadu čarodějka Iklil přenese jeho duši do mladého těla.

Faust v Jindřichově těle svedl MarkétkuKdyž Markétka hledá doktora Fausta a natrefí na pohledného mladíka, diví se, kde je doktor Faust, protože potřebuje další medikament pro svou nemocnou matku. Jindřich, žák doktora Fausta - jak se jí představí, jí sdělí, že doktor Faust musel narychlo odcestovat a že ho zastupuje. Starý Faust v mladém těle - což Markétka netuší - jí slíbí, že bude připravovat medikamenty pro její matku nadále. Ona však přemýšlí, jak by mu zaplatila… Jindřich nechce peníze, ale na oplátku po ní žádá, aby mu ukázala město, že to tady ještě tak nezná. Jak dny plynou, tak se Markétka do mladého Fausta zamiluje, a kromě krás města mu ukáže i své nádherné nahé tělo. Poté, co se s ní pomiluje, se cítí být šťastným, což neměl dělat. Ďábel si už chystá pařáty na jeho duši. Aby však jeho duše nepropadla peklu, tvrdí ďáblovi, že šťastný není, a narychlo odchází do dalekých krajin, Markétce však nechává dopis na rozloučenou.

I dítě odchází do světa stínůTa se trápí steskem a žalem, nechápe, proč Jindřich tak náhle zmizel. Má strach o svou nemocnou matku, která stále více chřadne, ale která se raduje z narozeného plodu lásky Jindřicha a Markétky, dítěte, které donedávna nosila pod srdcem. Po čase, kdy nemá medikament, matka umírá, a Markétka ji pochovává. Už neví, jak dál, tak se souží, po Jindřichovi stále jen touží. Lidé ji jako svobodnou matku odsuzují, čímž ji uvrhují do dalších problémů. Až přijde další pád - smrt jejich narozeného dítěte, což je krásně ztvárněno předáním dítěte z rukou živé Markétky do rukou její zemřelé matky. Markétka je na konci svých sil, neboť již přišla o všechny blízké.

Jindřich se Markétce vrátil, ale dlouho si ho neužijeMezitím si Jindřich uvědomí svůj plytký život, a vzpomene si na svou lásku a chce Markétku vidět. Mefistofeles mu ji ukáže, a Jindřich se zhrozí. Chce ji zachránit, i za cenu ztráty své duše. Jindřich uprosí Mefistofela, přichází na poslední chvíli a Markétka je konečně opět šťastná, avšak cítí, že umírá. Jindřich zaprodá i své tělo a ďábel ji zachraňuje. Faust musí Markétce sdělit hořkou pravdu, že se upsal ďáblu, protože ji miloval. Markétka ho proklíná, a Jindřich vede poslední rozhovor se svým alter ego - Faustem. Až nyní - příliš pozdě - pochopil, že udělal velkou chybu. Proklíná Boha, vzdává se peklu, a pak předstupuje před boží soud…

Boží soud…Doktora Fausta zahrál bravurně Zbyněk Fric, který předvedl skvělý herecký i pěvecký výkon. Vidíme učence, který pro studium zanedbával sebe, a z života si nic neužil, a nakonec svou duši peklu odevzdal. Ladislav Korbel je nejen pohledný, ale také krásně zpívá i hraje. Svou roli Mefistofela-muže ztvárnil tak, jako kdyby se tak už narodil. Je tvrdý a nelítostný, požitkářský, temný i podlézavý - nikdo z vás by mu neodolal. Naopak roli Mefistofela-ženy ztvárnila Markéta Pešková, se kterou se hezky doplňovali. Její ztvárnění svůdné mrchy je brilantní. Musím také zdůraznit roli zástupce nebes - řekněme svatého Petra, nebeského klíčníka, ztvárněnou lkavými tóny houslí v rukou Ondřeje Suchana.

Čarodějka IklilČarodějku Iklil výborně ztvárnila Kateřina Herčíková a její obřad přenesení duše do mladého těla až naháněl hrůzu. Marianna Polyáková krásně zazpívala, a taktéž zahrála svou postavu Markétky. Vtipně zareagovala, když se stala malá nehoda a nefungoval jí port, tak pohotová Marianna řekla s příchodem na scénu "Podívejte, našla jsem handku" a na ni odzpívala svou píseň. Role Jindřicha se zase ujal Jakub Mauer, který také musel část písně zpívat na mikrofon místo portu. Jeho podání dobře vystihovalo povahu mladého a všehochtivého Jindřicha, který si chce jen užívat života a všech jeho slastí. Role matky Markétky se ujala - a předvedla skvělý jak pěvecký tak i herecký výkon - výborná Dita Hořínková, která spíše svou roli prožila tak, že mnohým divákům vehnala slzy do očí.

Přes všechny drobné problémy, které první představení po prázdninách provázely, a které se jistě nebudou opakovat, je to moc zajímavé představení, na které mohu doporučit zajít se podívat! Po představení se vám jednotliví účinkující podepíší na podpisové karty, nebo na CD s písněmi, které si zde můžete zakoupit.

Galerie z představení
Markétka a doktor Faust Dav odsuzuje svobodnou matku Markétku Jak svodům mládí odolat? Ďábel & Ďábel aneb dvojjediný Mefistofeles
Faust svodům ďáblů neodolá Herecké výkony jsou přesvědčivé Markétka statečně snáší rány osudu Faust, proměněný v Jindřicha
Faust varuje Jindřicha, ale je příliš pozdě Když nefunguje port, zachrání vše handka Soubor se loučí… Kapele také patří velký dík

 

 

Obsazení
Doktor Faust Zbyněk Fric / Tomáš Trapl
Mefistofeles-žena Markéta Pešková / Elis Ochmanová / Nikola Ciprová
Mefistofeles- muž Ladislav Korbel / Viktor Aaron
čarodějka Iklil: Kateřina Herčíková / Kateřina Michejdová
Jindřich Jakub Mauer / Lukáš Randák / Filip Antonio
Markétka Marianna Polyáková / Natalie Grossová / Lenka Stejskalová
Matka Dita Hořínková / Marie Šlehoferová

 

 

Tvůrčí tým
Hudba a hudební aranžmá Vojtěch Adamčík
Scénář a texty písní Jan Batista
Dramaturgie a režie David Cody

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.