Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Vzpomínkový večer na Mercuryho s Peterem Freestonem

Průvodního slova se ujal Milan Divine, Peter Freestone nechtěl mluvit českyV Divadla Radka Brzobohatého se ve středu 18. října 2023 v 19 hodin odehrálo mimořádné setkání s osobním asistentem Freddieho Mercuryho Peterem Freestonem. Peter Freestone byl Freddiemu poprvé představen v roce 1977, v šatně Královského baletu v Royal Opera, kde pracoval jako garderobiér. Freddie tam tenkrát zpíval na jedné charitativní akci. Vzápětí dostal Peter nabídku pracovat jako garderobiér skupiny Queen. Měl na starosti jejich kostýmy a další záležitosti, které byly potřeba. Když se Freddie rozhodl na čas opustit skupinu Queen a vydat se na sólovou dráhu, dostal Peter Freestone nabídku pracovat jako Freddieho osobní asistent. Ke konci Freddieho života se stal jedním z jeho ošetřovatelů a byl s Freddiem v okamžiku, kdy zemřel. Byl to také on, kdo zařizoval vše potřebné kolem Freddieho pohřbu.

Milan Divine zpíval Freddieho písněNějakou dobu po Freddieho smrti navštívil na doporučení kamaráda Prahu a v Čechách se usadil natrvalo. Nyní se věnuje českému fanklubu Queen a stará se o Freddieho památku. Ač Peter Freestone již delší dobu žije v České republice, na jevišti odmítl mluvit česky s tím, že jeho čeština není dobrá. Simultánního tlumočení se tady ujal frontman kapely Milan Devinne. Večer byl uveden videem, ve kterém si všichni připomněli Freddieho Mercuryho. Poté již Peter začal rozvíjet strhující příběh života po boku této megahvězdy. Své vyprávění doplňoval diapozitivy, které většinou i sám osobně nafotil. Když si přál vyměnit fotografii, vždy na plátno foukl, čímž publikum spolehlivě rozesmál.

Freddieho si diváci mohli užít z video projekcíMilan Devinne Peterovo vyprávění prokládal písněmi Freddieho a skupiny Queen, zazněly například „Under Pressure“, „Crazy Little Thing Called Love“ nebo „I Want To Break Free“, v jejímž videoklipu Freddie zpíval převlečený za svůdnou uklízečku s vysavačem. Peter zavzpomínal na své začátky osobního asistenta u Freddieho, vyprávěl o jeho domě, na který byl Freddie velmi pyšný. „Jednou z mých povinností bylo dohlížet na to, aby Freddie pokaždé opouštěl dům dokonale upravený a dostatečně reprezentující svoji pozici v showbusinessu,“ líčil Peter. Freddie také nikdy nevynechal příležitost pozvat si do svého domu hosty a rozjet s nimi pořádný večírek.

Peter divákům ukázal i historické snímky z návštěvy u Michaela JacksonaPo písni „Radio Gaga“ Peter zavzpomínal na setkání s Michaelem Jacksonem a na jejich společné návštěvě s Freddiem u něj doma. I Michael byl velmi pyšný na svůj dům a své hosty jím důkladně provedl. Povídání o společném natáčení dvou megahvězd bylo neskutečně poutavé. Peter přidal i příhodu, jak si Freddie chtěl zakouřit. Michael ho s tímto požadavkem bezradně dovedl do kuchyně za svou maminkou. Ta pokrčila rameny, pak vzala z police marmeládu, odšroubovala víčko, podala ho Freddiemu a ukázala mu na zahradu, aby si šel zakouřit ven. Michael neměl v celém domě jediný popelník… Oba zpěváci spolu vytvořili tři písně, jednou z nich byl například duet „There Must Be More to Life Than This“.

Freddie dokázal strhnout davyKdyž se Peter zeptal diváků, jestli sedí v publiku někdo, kdo neviděl film Bohemian Rhapsody, nezvedla se ani jedna ruka. Jako osobní asistent Freddieho byl k natáčení pozván coby poradce. Film získal čtyři Oskary, Rami Malek ztvárnil Freddieho dokonale, takže i Peter je s dílem velmi spokojen. Jediné, co se mu trochu nelíbilo, byl fakt, že Freddie se ve filmu málo směje. Ve skutečnosti se prý hodně smál, skoro pořád a všemu, měl stále dobrou náladu a nezkazil žádnou legraci. Mimochodem jediný Čech, který si ve filmu Bohemian Rhapsody zahrál malou epizodní roličku, byl právě zpěvák Milan Devinne. Po tomto příběhu zazpíval známou část z Bohemian Rhapsody „Mama“.

Písně živé kapely s frontmanem Milanem výstižně ilustrovaly tvorbu FreddiehoNásledovalo vyprávění o Freddieho přístupu k fanouškům. Vždy k nim byl vstřícný, ochotný se s nimi vyfotit a podepsat se jim, i když byli někdy i dotěrní. Peter ale jednou zažil příhodu, kdy už si Freddie všechno líbit nenechal. Šli s Freddiem a pár přáteli do restaurace na oběd, a hned jak vstoupili, všimli si skupiny lidí v rohu, jak si cosi vzrušeně šuškají. Toto slovo Petera zaujalo, neboť si pod ním představil zcela něco jiného. Milan mu začal význam slova vysvětlovat, ale tím se do toho je zamotal a publikum se srdečně rozesmálo. Peter pak pokračoval ve vyprávění, jak se jeden návštěvník restaurace zvedl, a právě když si Freddie vkládal sousto do úst, strčil mu před obličej kartičku s dotazem: „Podepíšeš se mi?“ A Freddie neomaleného fanouška poslal „někam“. To bylo poprvé, co Peter viděl Freddieho odmítnout žadatele o autogram. Když zpěvák dojedl, v klidu došel ke skupince fanoušků, omluvil se jim a všem se podepsal. Michal tento blok uzavřel písní „I Want It All“.

Celá kapela i Peterem nám v závěru večera ochotně zapózovalaNa další fotografii jsme se mohli vidět Freddieho v posteli s jeho kočkami. Peter řekl, že zpěvákova nejoblíbenější kočka Lajla si mohla v domě dělat naprosto, co chtěla. „Neviděl jsem rozmazlenější kočku,“ dodal Peter. Milan pak pokračoval písní „These Are The Days Of Our Lives“. Poslední vzpomínku věnoval Peter období, kdy Freddie zveřejnil, že má AIDS, a kdy se o něj až do poslední chvíle staral v jeho době, aby nebyl sám. Střídali se u něj ještě s jedním přítelem po dvanácti hodinách. Poslední společný večer Freddie vzpomínal, co všechno s Peterem zažili a jak se spolu nasmáli. Než Freddie usnul, řekl Peterovi tiše: „Děkuji.“ Peter si myslel, že mu děkuje za celý den, kdy se o něj staral, ale když se pak znovu vrátil na další službu, byl už Freddie v bezvědomí, a Peterovi došlo, že mu Freddie děkoval za všechno a vlastně se s ním loučil. Když zpěvák vydechl naposledy, Peter ho držel za ruku.

Peter Freestone s herečkou a ředitelkou DRB se také museli pozdravitByl to velmi silný okamžik večera a mnohým divákům se v očích zaleskly slzy. Peter ale nechtěl končit smutně. Řekl, že ten den dopoledne měli dva pořady pro školy, a že je rád, že se s dětmi mohli bavit o nebezpečí HIV a AIDS, a tak Freddie vlastně učí, i když už mezi námi není. Peter nedávno získal české občanství, a tak diváky potěšil, když v závěru pořadu začal mluvit česky. Pochlubil se, že jako důchodce nad 65 let už nemá povinnost naučit se jazyk. Česky se naučil pouze odposlechem, ale není si jistý gramatikou a hlavně časováním. Ale i tak si od publika vysloužil uznalý potlesk. Milan na závěr zazpíval „Somebody To Love“. Po skončení pořadu pak Peter dlouho podepisoval svou knihu „Freddie Mercury: Důvěrné vzpomínky na geniálního hudebníka“.

Ani Michal Škvor neodolal a pořídil si s Peterem památeční fotoKniha nahlíží na život nezapomenutelné osobnosti, a to i mimo pódium: přináší spoustu zajímavých informací a příběhů ve vzpomínkách člověka, který s Mercurym trávil prakticky každý den. „Byl jsem pro Freddieho kuchařem i myčkou lahví, číšníkem i komorníkem, sekretářkou i uklízečem... a psychologickým poradcem,“ píše Peter Freestone. „Scestoval jsem s ním celý svět, byl jsem s ním při jeho největších úspěších a provedl ho těžkými chvílemi... byl jsem i jeho bodyguardem, když to potřeboval, a na konci jeho života jsem se přirozeně stal jedním z jeho ošetřovatelů.“ Peter Freestone pracoval jako zpěvákův osobní asistent v letech 1979 až 1991. Žil s ním v Londýně, Mnichově i New Yorku. A byl s ním, když umíral. Tato kniha je jednou z nejdůvěrnějších vzpomínek, jaká kdy byla o Mercurym napsána.

 

Kapela
Milan Devinne zpěv, moderování, simultánní překlad
Michal Winter baskytara
Daneš Marinica bicí
Jan Vacek piano
Radek Valenta kytara

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.