Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Plavili jsme se po Vltavě s Marikou Gombitovou

Marika Gombitová přivítala hosty na parníkuVe čtvrtek 21. září 2023 panovalo krásné počasí, které přímo vybízelo k procházce kolem Vltavy. U pražského Čechova mostu na Dvořákově nábřeží již čekala luxusní loď Bohemia Rhapsody, která na své palubě ukrývala vzácného hosta – československou zpěvačku Mariku Gombitovou. Marika dostala plavbu po Vltavě ke svým 67. narozeninám od producenta jejích lednových koncertů v O2 Aréně Tomáše Ságla a nebyla by to pořádná oslava, kdyby na ni nebyla pozvána celá řada excelentních hostů, přátel Mariky a samozřejmě nemohli chybět ani vybraní novináři. Mezi pozvanými jsme nechyběli ani my, a tak vám nyní můžeme tuto mimořádnou akci přiblížit jak slovem, tak fotografiemi,

Zdeněk Barták a Jiří ŠkorpíkÚderem čtvrté hodiny odpolední byli na palubu této lodi vpuštěni pozvaní hosté, mnozí z nich přinášeli oslavenkyni pugéty krásných květin a dárky, ale i osobní blahopřání a leckdy i společné vzpomínky na československou minulost. Několikanásobná zlatá slavice a držitelka mnoha různých hudebních ocenění včetně ceny prezidenta Andreje Kisky Pribinův kříž I. třídy za mimořádné zásluhy o kulturní rozvoj Slovenské republiky v oblasti populární hudby přivítala osobně každého hosta s širokým úsměvem, a bylo patrné, že všechny ráda vidí.

Richard Pachman zazpíval i na jejím bratislavském koncertuNa oslavu Maričiných 67. narozenin dorazil Zdeněk Barták s manželkou Ludmilou, nebo moderátor Alexander Hemala s chotí, Láďa Korbel, Jiří Škorpík, Dušan Kollár, Peter Strenáčik a mnozí další. Je pravděpodobné, že některé z těchto zpěváků uvidíme jako hosty na koncertě. Dorazil i hudebník Felix Slováček, který dokonce zahrál Marice k narozeninám na saxofon píseň "Nádherná", která Mariku rozzářila. V srdečném rozhovoru Marika setrvala také se skladatelem a zpěvákem Richardem Pachmanem, který byl jejím hostem už na koncertě v Bratislavě, a tak se na jeho vystoupení můžeme těšit i na pražských koncertech. Zazpívá dvě písně Mariky a poté dokonce společný duet s Marikou.

Hostem byl i František PolákOslavenkyně si také u svého stolku dlouze povídala s televizním režisérem Františkem Polákem, Deanou Jakubiskovou a Kateřinou Žbirkovou. S manžely obou dam se velmi dobře znala. S Jurajem Jakubiskem tři roky po své tragické autonehodě spolupracovala na filmu Tisícročná včela a s Mekym Žbirkou zpívala ve skupině Modus, kde v oné době ztvárnili mnoho slavných duetů. Jeden z nich „Nespáľme to krásne v nás“ Marika zazpívala vloni v listopadu na bratislavském koncertě s Mekyho synem Davidem jako poctu k nedožitým sedmdesátým narozeninám Žbirky. Právě jeho smrt ji, podobně jako nedávný nečekaný skon Vaša Patejdla, velmi zasáhla. Na oba kamarády se Marika rozhodla vzpomenout i na obou pražských koncertech jejich písněmi a vzdát jim touto formou hold.

Felix Slováček zahrál živě Marice píseň ''Nádherná''Marika se na vozíčku pohybuje už 43 let, po děsivé autonehodě, kdy si vyslechla krutý verdikt lékařů: „Už nikdy nebudete chodit a ani zpívat!“ Marika je ale velká bojovnice a již po půl roce se na pódia vrátila. „Nevzdávala jsem se. Začala jsem trénovat zpěv, cvičit hlasivky. Ale přišla jsem na to, že bez bránice není zpěv, takže pracuji na fyzické kondici, posiluji břišní svaly, trénuji přitahování, cvičím s činkami a v posilovně. Hodinu a půl alespoň každý druhý den. Pokud chci zpívat a cítit se dobře, tak musím,“ dodává k tomu Marika. Přípravy na lednové koncerty jsou tedy v plném proudu a kromě známých hitů na nich zazní i dvě nové písně, které Marika složila doma v Bratislavě. „Skládám si doma za klavírem, začnu hrát a postupně nasávám atmosféru. Každá písnička má svůj příběh,“ říká ke vzniku nových songů, které otextoval její dvorní textař Kamil Peteraj, a na pražských koncertech budou mít svou premiéru.

Další umělci přišli Marice přát k jejím narozeninámNa parníku nechyběl ani bohatý raut se spoustou dobrot a výborné víno teklo proudem. Asi po hodině se luxusní loď Bohemia Rhapsody vydala na okružní vyhlídkovou plavbu a oslavenkyně si ji s nadšením užívala plnými doušky. U každého z hostů se alespoň na chvilku zastavila na kus řeči, a při tom obdivovala z paluby lodi pomalu se rozsvěcující krásy Prahy, Hradčany, Karlův most, Petřín, Národní divadlo i celá nábřeží. Jak se Marika přiznala, Prahu miluje a naše hlavní město je jejím druhým domovem. Proto se také na své dva koncerty velmi těší, své fanoušky a příznivce zve 16. a 30. ledna 2024 do pražské O2 Arény, která pojme kolem 18 tisíc lidí. Marika věří, že bude vyprodáno a že si všichni oba koncerty užijí. Vstupenky jsou k zakoupení na ticketportal.cz.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.