Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Život dětem pořádal další Srdíčkový den

Srdce na dlani přinesl i Jan Bendik„Svět je plnej bláznů…“ zpívá v jedné ze svých písní Leona Machálková. Mnoho dobrých lidí z Nadace Život dětem - 'bláznů' v tom nejlepším slova smyslu, kteří se celoročně věnují hendikepovaným dětem, a shánějí pro ně pomoc - se sešli na Vinohradech. Nadace totiž - jako každý rok - připravila na 18. září 2023 na Náměstí Míru tradiční Srdíčkový den, kde byl pro příchozí připraven bohatý program. Bylo zde malování na obličej, fotokoutek, občerstvení a samozřejmě stánek, kde jste si mohli zakoupit srdíčka a další předměty, a tím přispět dětem, které to potřebují. 

Pracovnice nadace měly napilnoSrdíčkové dny je veřejná sbírka na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi. Pomáhá již od svého založení, a to od roku 2000. Pořádají se vždy na jaře, na podzim a v zimě. Na sbírkových předmětech najdete často usměvavé sluníčko v srdíčku, které je jejich logem, ale také symbolem štěstí. Výtěžek se používá na nákup zdravotních pomůcek a invalidních vozíčků, úhradu ošetřovacího materiálu, ozdravných a rehabilitačních pobytů pro vážně nemocné děti, a na nákup dalšího potřebného vybavení pro dětská oddělení nemocnic, stacionáře a další zařízení, pečující o nemocné a postižené děti. Na sbírku můžete mimo jiné také přispět na stránkách zivotdetem.cz, ale také ve všech prodejnách společnosti Lidl.

Bohuš Matuš s rodinou mají také srdce na pravém místěSlunce krásně svítí a hřeje, blíží se 14 hodina a hudební program právě začíná…

Pro dobrou náladu vystoupí třeba Monika Absolonová, Leona Machálková, Heidi Janků, Martin Chodúr, Radim Schwab, Bohuš Matuš, Šárka Marková nebo Kateřina Brožová a mnoho dalších. Kromě zábavného programu se návštěvníkům nabízí možnost nechat si prověřit mateřská znaménka a pihy, hladinu cukru v krvi nebo dětem zkontrolovat oči.

 

Leona Machálková: "Děti se na svět dívají srdcem"

Děti se na svět dívají srdcem…Plánujete na vánoční čas nějaké koncerty?
Já po celý rok koncertuji pravidelně, a mám spoustu krásných, stylově pestrých koncertů se svou kapelou, s pianistou v kostele, s bigbandem, s filharmonií nebo B Side bandem. Ale na podzim a před Vánocemi mám řadu krásných koncertů, zaměřených právě na adventní a vánoční čas - na náměstích, v kulturních domech, ale i kostelech. Moc se těším zase na tento repertoár, neboť vnáší do duší klid a do našich životů určité zpomalení a naplňuje nás porozuměním a láskou.

…proto já Srdíčkový den podporujiCo pro vás znamenají děti?
Děti, to je nekonečná, bezelstná, upřímná láska, to je prostě něco, co vás osvěží, ty jejich čisté, bezelstné duše. Řeknou nám věci upřímně, ať se nám to líbí nebo ne. Jejich úhel pohledu je pro dospělého někdy dost drsný, ale o to více upřímný. Děti se na svět dívají srdcem, ne rozumem, a v tom je jejich síla. Jsou to velice křehké bytosti a je třeba je milovat, to jediné má smysl - dávat jim lásku, opečovávat je. Musíme jim ale dát prostor, aby mohly vyjádřit své názory. Z milovaného dítěte vyroste člověk, který má pochopení pro ostatní a má rád život a lidi. Každý z nás si musí uvědomit, že na světě nejsme sami, ale žijeme zde společně s dalšími lidmi.

 

Radim Schwab: "Muzikál je má velká láska"

Gábina zpovídá RadimaObraz Doriana Graye, Elixír života, Láska je láska, Excalibur, Monte Cristo - to je výčet několika muzikálů, kde jste účinkoval. Co pro vás znamená muzikál?
Když jsem byl malý kluk a slyšel jsem první muzikál - kterým byl tuším West Side Story nebo Cats - tak mě hudebně ohromil. Tenkrát byly ještě kazety, tak jsem si je pouštěl pořád dokola, pak když se přetrhly, tak jsem je různě slepoval. Ty pásky pro mě byly takové hudební orgie. Muzikál West Side Story jsem v Městském divadle Brno viděl asi devětkrát. To byl ten první moment, kdy vás něco ohromí a chcete to dělat, protože jste si to zamiloval.

Radimův hlas se nesl celým Náměstím MíruJak jste se tedy dostal k muzikálům?
V té době mě vůbec nenapadlo, že by mohl můj zpěv někoho zajímat. Až o hodně let později jsem se dostal na Janáčkovu akademii múzických umění na činoherní herectví a moje profesorka zpěvu říkala, abych zkusil konkurz na muzikál Monte Cristo. V té době byl pro mě muzikál velká láska. Moc nadějí jsem si nedával, ale šel jsem tam, a k mému překvapení jsem uspěl a v muzikálu jsem začal účinkovat. Tím se odstartovala moje muzikálová dráha. Dobrý muzikál pro mě znamená dobrou režii, dobrý příběh, skvělou hudbu, zkrátka když to má hloubku, přesah, poselství - tak to mě na tom muzikálu velmi baví.

Radim zazpíval Kateřině ''Přísahám, že jsem to já''Jaké písně nejraději interpretujete?
Z muzikálových to jsou „Stars“ z Bídníků, „Hudba noci“ z Fantoma Opery, z Draculy „Nespravedlivý bůh“. Z těch popových to jsou rychlé písně z mé desky, kterou právě chystáme. A z klasiky mám rád „Non più andrai“ z Figarovy svatby a „Šampaňskou árii“ z Dona Giovaniho.

V jakých současných projektech vás můžeme vidět?
Stále se hraje Fantom opery a měla by se vracet Kytice Divadla Semafor, a znovu bych měl uvádět Mistero Bufo a samozřejmě mě můžete potkat i na mých koncertech - třeba několika vánočních, a pak samozřejmě také vystoupení v rámci podobných akcí, jako jsou Srdíčkové dny.

Hudba je pro ně životCo pro vás znamenají děti?
To je dobrá otázka, já ještě děti nemám, ale rád bych je měl. Po čtyřicítce už je nejvyšší čas, ale chtěl bych mít na své děti hlavně dost času. Když táta není u dítěte, třeba když poprvé řekne "táta", nebo když udělá první krok, tak je to špatně. Děti jsou budoucnost naší země a určitě by bylo dobré je kultivovat a vychovávat, aby rozvinuly své schopnosti, aby byly přínosem i pro ostatní, aby se dařilo i další generaci.

 

Kateřina Brožová: "Moje dcera je pro mě naprosto nejvíc"

Kateřina Brožová naznačila své budoucí plány…Zkoušíte nějaký nový muzikál?
V tuto chvíli ne, ale obnovuji pod svou agenturou Divinus komedii A do pyžam! ve skvělém obsazení. Měli bychom první představení hrát někdy v prosinci. V létě pak na různých místech republiky uvádíme muzikál Noc na Karlštejně, o kterém se u vás na webu mohli lidé již několikrát dočíst. Do budoucna samozřejmě o uvádění dalších krásných muzikálových děl uvažuji, zatím jsme ale ve fázi výběru vhodného díla. Jakmile bude vše připraveno, ráda vás pozvu na slavnostní  premiéru.

Kromě zpěvu se Kateřina věnuje i produkciPřipravujete i charitativní koncert Slunce svítí všem. Jaký je to projekt?
Každoročně se pro nadaci Slunce všem, se kterou již 13 let hrdě spolupracuji, dělají různé akce, a loni vznikla myšlenka udělat zase koncert v Obecním domě, tak jsem byla oslovena. Chtěla jsem to udělat tak, abych hodně nadační fond a také jejich záslužnou činnost zviditelnila. Více než rok na tom pracuji, oslovila jsem Českou televizi a vystoupí tam spousta kolegů, samozřejmě bez nároku na honorář. Přesvědčila jsem i některé partnery, takže nadaci a jejím klientům předají také finanční dary.

Co pro vás znamenají děti?
Úplně nejvíc. Moje dcera je pro mě naprosto nejvíc, je to můj smysl života a jsem na ni nejvíc pyšná.

 

Šárka Marková: "Děti jsou velkými učiteli pro dospělé"

Šárka Marková zavzpomínala i na PomáduV roce 2000 měl premiéru muzikál Pomáda, kde jste ztvárnila hlavní roli Sandy, poté hlavní role v muzikálu Bídníci a Miss Saigon. Jak vzpomínáte na tyto muzikálové role?
To bylo nádherné období mého života, hrála jsem poprvé hlavní roli. Naučila jsem se spoustu věcí a hrála jsem se spoustou skvělých kolegyň a kolegů. Myslím, že jsme se potkali jako skvělá parta a byla to krásná práce. Takže se dá i po 23 letech říci "Jsme parta správná...", když stále s některými lidmi z Pomády vystupujeme. A také pořád jezdíme "Naším auťákem"!

Šárka roztančila všechny přítomné, dokonce i našeho fotografa :-)Můžeme vás v současnosti vidět v nějakém muzikálu?
Zatím ne. Já jsem na volné noze a pořád moderuji a zpívám. Teď máme novou hudební talkshow se Standou Hložkem a Martinem Hrdinkou "Holky z naší školky" a objíždíme všechna města a kulturní domy.

Co pro vás znamenají děti?
Miluji děti. Já vnímám, že v dětech je čistá neposkvrněná esence, kterou bychom měli hýčkat, opatrovat a ne je pořád něco učit. Naopak děti jsou velkými učiteli pro dospělé. Kdyby nám zůstala trocha dětské hravosti a radosti, tak bychom byli velmi šťastní. Přeji všem, aby v sobě to hravé objevili.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.