Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Anděl Páně s Uriášem vtrhli na prkna HDK

Autoři muzikálu Ondřej Brzobohatý a Lucie Konášová se po premiéře mohli tvářit spokojeněVe čtvrtek 26. října 2023 v 19 hodin jsme navštívili v Hudebním divadle Karlín premiéru představení Anděl Páně a odcházeli jsme nadšeni, ba přímo uchváceni. Scénáristka Lucie Konášová vycházela z filmové pohádky Anděl Páně režiséra Jiřího Stracha, která se zařadila mezi nejoblíbenější a nejvydařenější filmové pohádky posledních dvou desetiletí. A nutno uznat, že přepis do muzikálové podoby se jí velice povedl, neboť si zachoval poselství, které příběh přináší, to je láska, laskavost a víra v dobro, které by mělo vždy zvítězit nad zlem. Vtipné dialogy a humorné scénky už jsou jenom bonusem navíc, který dokresluje celkový dojem z díla. Hudba se Ondřeji Brzobohatému také velice vydařila, vše krásně plyne a navazuje na sebe, živý orchestr s dirigentem dodává představení neskutečnou energii, a tak se dá říci, že spousta písní muzikálu má našlápnuto stát se hity.

Uriáš Marek Lambora s Petronelem Ondřejem Rychlým to spolu pořádně rozjeliV muzikálu uvidíte známé postavy z původního filmu, ale samozřejmě každý z herců svou postavu pojal po svém a dle své osobnosti. Ondřej Rychlý jako anděl Petronel překvapil svým hereckým i pěveckým výkonem. Marek Lambora jako čert Uriáš spolehlivě vybočil ze škatulky princů a klaďasů a svým výkonem dokazuje své mimořádné herecké i pěvecké kvality. Jeho „Čardáš mariáš“ patří k lahůdkám představení. Uriáš je velký pokušitel, ale zároveň v sobě nese i laskavou část, dovede uznat dobrý skutek a snahu Petronela o nápravu všeho, co pokazil. Společně vytvořili neoddělitelnou dvojici, sršící energií a humorem, na kterých vlastně celé představení stojí. Svorně udávají představení švih a spád a jejich dialogy byly příčinou salv smíchu v řadách diváků.

Anička Fialová v roli Klíčnice přímo excelovalaAnnu Fialovou jsme viděli v roli Klíčnice, která byla jednou z nejvýraznějších rolí díla, při jejích výstupech se publikum válelo smíchy, obstála na výbornou po všech stránkách, herecké, pěvecké i taneční a ztvárnění její postavy nepostrádalo velkou nadsázku a smysl pro humor i situační gagy. Klíčnici podobně jako ve filmové verzi doplňoval pan Správce v podání Petra Vaňka, kterému role padouchů velmi sedí. Společně vytvořili skvělou komickou dvojici, která bude spolehlivě útočit na vaše bránice. Anna Fialová překvapila i originálními humornými tanečními kreacemi, Petr Vaněk se zase odvážně předvedl ve spodním prádle.

Pán Bůh Jiří Korn, Veronika Khek Kubařová coby Panna Marie, Filip Procházka v roli Ježíška a Petronel Ondřej RychlýPána Boha a Rychtáře si s noblesou sobě vlastní zahrál Jiří Korn, který nikoho nenechal na pochybách, že je velkou hvězdou a legendou, krásně mu to zpívalo i tančilo. Veronika Khek Kubařová coby Panna Marie okouzlila diváky svou křehkostí a laskavostí a Ježíšek v podání Filipa Procházky publikum dostával svou roztomilostí. Ani této dvojici nechyběl humor, za což vděčí skvěle napsanému scénáři. Věta: „Ježíšku, běž si chvilku hrát s Jidáškem,“ rozesmála snad každého diváka. V roli Dorotky jsme viděli Kristýnu Daňhelovou, která do příběhu vnáší křehkost i svou velkou vnitřní sílu. Role Hraběte, a v úvodu představení také malé roličky popového idolu nebes anděla Libertina, se se ctí zhostil Roman Tomeš, který svým hereckým a pěveckým výkonem rozhodně nezklamal.   

Jako v každé správné pohádce je zlo potrestáno a dobro zvítězíNa první pohled upoutá i variabilní scéna Petra Hlouška, která se pomocí točny neustále nenásilně proměňuje dle potřeb děje, a tak jsme chvíli na nebesích, chvíli na zámku, chvíli na cestách, chvíli ve vězení... Choreografie Ivany Hannichové dávají mnohdy všem aktérům docela zabrat, ale hodiny dřiny ve zkušebně jsou na konečném výsledku rozhodně znát, a to jak u sólistů, tak i u company, která je přirozeně sehraná. To vše, sečteno a podtrženo, pod taktovkou režiséra Martina Čičváka, vytváří kouzelné a laskavé představení, které si rozhodně nenechte ujít. Bude se líbit nejen dětem, ale určitě i dospělým, a každý si tam najde to své. Muzikál Anděl Páně v Hudebním divadle Karlín je skvělým tipem na vánoční dárek pro celou rodinu.

Momenty z premiéry muzikálu Anděl Páně
Scénárista Petr Markov s manželkou a Marián Vojtko Thálií ověnčená herečka a zpěvačka Pavla Břínková na premiéře nemohla chybět Petr Rychlý s manželkou si výkon syna Ondřeje nemohli nechat ujít Natálie Grossová a Filip Antonio si na rautu měli o čem povídat
Veronika Khek Kubařová excelentně ztvárnila Panenku Marii Hraběte si zahrál Roman Tomeš Petr Vaněk se představil v roli Rychtáře Marek Lambora si roli čerta Uriáše opravdu užil
Premiéru si nenechal ujít ani Felix Slováček Manželé Alena a Jan Pixovi nemohli na premiéře chybět, Alena Pixová připravila pro představení dětský soubor andělíčků Na rautu jsme potkali také herečku a zpěvačku Ditu Hořínkovou Na společnou fotografii se všichni účinkující s tvůrci málem ani nevešli

 

 

Osoby a obsazení, premiérové obsazení tučně
Petronel Ondřej Rychlý / Filip Hořejš
Uriáš Marek Lambora / Jan Sklenář
Dorotka Kristýna Daňhelová / Kateřina Marie Fialová / Ines Ben Ahmed
Pán Bůh / Rychtář Jiří Korn
Hrabě Roman Tomeš / Lukáš Janota
Správce Petr Vaněk / Viktor Javořík
Klíčnice Anna Fialová / Karolína Vágnerová
Panna Marie Veronika Khek Kubařová / Radka Coufalová
Ježíšek Filip Procházka / Tobiáš Skružný / Prokop Křenek
Company Barbora Fialová, Andrea Gabrišová, Denisa Grossová,
Dagmar Hladíková, Anna Tomková, Silvia Orfánusová,
Kateřina Amálie Rumpíková, Pavlína Brabcová,
Dita Dvořáková, Adéla Zejfartová, Jan Franc, Ivo Hrbáč,
Mikuláš Matoušek, Keir, Jiří Federhans, Marek Lhotský,
Jaromír Špalek, Daniel Makovec, Martin Leška

 

Tvůrčí tým
Námět a libreto Lucie Konášová
Hudba a texty Ondřej Gregor Brzobohatý
Režie Martin Čičvák
Choreografie Ivanka Hannichová
Hudební nastudování Kryštof Marek
Sbormistr Sára Bukovská
Scéna Petr Hloušek
Kostýmy Linda Boráros
Světelný design Pavel Dautovský
Zvukový design Petr Ackermann

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.