Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Doktor Faust omládl v Divadle Na Maninách

Přichází Mefistofeles a Faust v jedné osobě - režisér David CodyDivadlo Na Maninách si postupně dobývá místo mezi pražskými muzikálovými scénami. Po muzikálu Robinson Crusoe, který má divadlo na repertoáru již rok, přichází producenti s novinkou Doktor Faust. Jedná se původní autorský muzikál, jehož příběh vychází z Goetheho tragédie o středověkém německém učenci, který vyměnil svou duši za slávu, bohatství a mládí. Ale uvědomuje si skutečnou cenu, kterou bude muset zaplatit? To jsme se přišli do Divadla Na Maninách dozvědět na premiéru představení 22. 9. 2022 v 19 hodin, a nyní vám z této události přinášíme reportáž.

V představení diváci uvidí i celou řadu nebezpečných scén a trikůFaust si na začátku příběhu začíná uvědomovat, jak zestárl, jak mu život protekl mezi prsty a on vlastně nedosáhl žádného skutečného poznání, společenského uznání či slávy, aniž by nashromáždil nějaké bohatství či majetek. Přichází ďábel Mefistofeles, aby mu nabídl mládí, slávu a vše, po čem touží, výměnou za jeho duši. Ve chvíli, kdy Faust prohlásí, že se cítí být šťastný, v ten okamžik jeho duše propadne peklu. Doktor Faust nakonec se smlouvou souhlasí, a hned se mu začne od samotného pekla dostávat požitků, o kterých se mu ani nesnilo.

Doktora Fausta excelentně ztvárnil Tomáš Trapl Muzikál Doktor Faust je nový, původní, český muzikál autorů skladatele Vojtěcha Adamčíka a scénáristy a textaře Jana Batysty, který budil zájem novinářů již několik měsíců. Obdiv je nutno vyjádřit především majitelům divadla a producentům Kateřině a Jiřímu Duškovým, kteří mají tu odvahu pouštět se do nových, nevyzkoušených projektů a věnovat jim veškerou péči, čas a peníze, aby na konci tohoto procesu vzniklo obdivuhodné a nádherné dílo. Pozvali tedy ke spolupráci českobudějovický autorský tým, který se tam již osvědčil, aby je uvedl i na pražské scéně.

Nemocnou matku Markétky si zahrála skvělá Dita Hořínková, její dceru Markétku talentovaná Natálie GrossováPříběh je známý, tak ho zde nebudu rozebírat nijak podrobně a budu se věnovat jednotlivým účinkujícím. V roli Doktora Fausta jsme na premiéře viděli Tomáše Trapla, který Fausta představuje ve filozofické šíři i hloubce, o skvělém pěveckém výkonu ani nemluvě. Jako mladý Faust se představil Lukáš Randák, jež se stal Jindřichem, mladým Faustem a užívá si výhod svého nového alter ego. Jako Markétka se představila Natálie Grossová, její výkon lze hodnotit prostě jako skvělý po všech stránkách. Její nemocnou matku skvěle zahrála a zazpívala Dita Hořínková.

Mefisto & Mefisto - firma s ručením neomezenýmZajímavá je postava Mefistofela, která je rozdvojena do muže a ženy, a tím se jí dostává ještě větší zrůdnosti a záludnosti, neboť disponuje špatnými vlastnostmi obou pohlaví, jeho svádění pak nelze nepodlehnout. Jako Mefistofela jsme viděli Ladislava Korbela a v roli Mefistofela – ženy mu skvěle sekundovala Nikola Ciprová, oba se výborně doplňovali a leckdo z diváků by jim upsal také - klidně vlastní krví  Roli čarodějky Iklil, která přemístí duši do nového těla, démonicky ztvárnila Kateřina Herčíková. Menší roli Ducha Země si zahrál Vojta Placek.

Kostýmy oceňují i pekelníci samiScénu a kostýmy navrhl Patrik Holík a úžasné choreografie vytvořila Petra Parvoničová. Hudebního nastudování se ujal sám autor hudby a dirigent Vojtěch Adamčík, který dílo představil za doprovodu živého orchestru. V choreografiích Petry Parvoničové vyniká company v efektních číslech, proto bych je zde ráda všechny jmenovala. Skvěle tančili i zpívali Dagmar Hladíková, Vojtěch Řehák, Leila Selyshcheva, Jiří Šup, Viktorie Tandlerová a Natálie Vyhlídalová. Celkový skvělý dojem z představení umocňuje scéna a kostýmy, které vznikly v hlavě a dílnách Patrika Holíka, kostýmy umocňuje i velmi výrazné líčení všech postav. 

Kdo by odolal svodům dvojnásobné přesily Dramaturgie a režie představení se ujal David Cody a celkově si zaslouží velkou pochvalu, vše přirozeně plyne, v ději nechybí zvraty a napětí a divák není ochuzen ani o dojemné scény. Jeho dřívější režie muzikálu Casanova na zámku Hluboká (předtím, než byl přerežírován pod taktovkou jiného režiséra pro Divadlo Broadway) je dodnes nezapomenutelným zážitkem. Další devizou představení je hudba v provedení živého orchestru pod taktovkou samotného skladatele a aranží Vojtěcha Adamčíka, scénáře a textů písní se se ctí zhostil Jan Batysta.

Láska k druhému nebo záchrana sebe sama - co zvítězí v nás?Z muzikálu Doktor Faust jsme odcházeli nadšeni a s pocitem dobře odvedené práce celého realizačního týmu. Z uměleckých počinů tohoto divadla je znát, že všichni jdou do projektů především srdcem a s opravdovým zaujetím a nadšením pro věc. Na tomto díle je vidět, že i v minulosti mnohokrát ztvárněné Faustovské téma je možné pojmout zcela novým, neotřelým a možná i trochu překvapivým způsobem. Velké poděkování patří právem majitelům Divadla Na Maninách Kateřině a Jiřímu Duškovým, a ráda bych jim touto cestou vyjádřila obdiv a popřála hodně štěstí při výběru dalších témat pro jejich mladou scénu, která si pomalu začíná získávat diváky a své místo mezi pražskými muzikálovými scénami. Nenechte si proto tuto muzikálovou lahůdku ujít a představení Doktor Faust určitě navštivte!

 

Premiérová galerie
Faust připravuje lék pro matku Markétky Pokušení přichází Stačí kapka krve a podpis Lukáš Randák si zahrál mladého Jindřicha Fausta
Scény Markétky s matkou jsou velmi emotivní Markétka se do mladého Jindřicha Fausta zamiluje Čarodějku Iklil velmi emotivně ztvárnila Kateřina Herčíková Příběh Fausta nemá šanci dopadnout dobře
Mladý Faust Lukáš Randák nezůstával svým výkonem za Tomášem Traplem nijak pozadu Natálka Grossová, Filip Antonio (alternuje v roli mladého Fausta Jindřicha) a Dita Hořínková Lukáš Randák a skvělá choreografka Petra Parvoničová Čarodějnice Iklil upoutala kromě hereckého výkonu i výrazným líčením
Jak režírovat ďábla předvádí pekelný režisér David Cody Ladislav Korbel se v maskérně postupně proměnil v Mefistofela ''Napiš mi hit, nebo...'' se důrazně vyjadřuje Nikola Ciprová jako Mefistofeles při přátelském rozhovoru s autorem hudby a dirigentem Vojtěchem Adamčíkem Natálce Grossové to slušelo i na následné after party
Mladý a starý Faust – Lukáš Randák a Tomáš Trapl Režisér David Cody a autor hudby a dirigent Vojtěch Adamčík byli po premiéře zjevně spokojeni Celý tým prémiového obsazení se na jeviště málem nevešel Bez manželů Kateřiny a Jiřího Duškových by Divadlo Na Maninách ani spousta krásných představení neexistovaly

 

Premiérové obsazení vyznačeno tučně
Doktor Faust Tomáš Trapl / Zbyněk Fric
Mefistofeles – muž Ladislav Korbel / Vojta Wosák / Viktor Aaron
Mefistofeles – žena Nikola Ciprová / Elis Ochmanová / Markéta Pešková
Markétka Natálie Grossová / Marianna Polyáková / Lenka Stejskalová / Natálie Němcová
Jindřich Lukáš Randák / Filip Antonio / Jakub Mauer
Matka Dita Hořínková / Marie Šlehoferová
Čarodějka Iklil Kateřina Herčíková / Monika Sommerová / Kateřina Michejdová
Duch Země Vojta Placek
Ansámbl Viktor Aaron, Nikola Blažejová, Ondřej Bláha, Magdalena Froňková, Dagmar Hladíková,
Amélie Lavaud, Natálie Němcová, Vojtěch Placek, Patrik Plešinger, Vojtěch Řehák,
Leila Selyshcheva, Adam Škandera, Jana Štěpánková, Jiří Šup, Viktorie Tandlerová,
Natálie Vyhlídalová

 

Tvůrčí a realizační tým
Hudba a hudební aranžmá Vojtěch Adamčík
Scénář a texty písní Jan Batysta
Dramaturgie David Cody
Produkce KVArt Production s.r.o.
PR pro média Petr Mráček
Režie David Cody
Hudební nastudování a dirigent Vojtěch Adamčík
Druhý dirigent Martin Peschík
Choreografie Petra Parvoničová
Scéna a kostýmy Patrik Holík
Světelný design Jindřich Hudeček
Zvukový design Jakub Lejsek

 

Orchestr
Dirigent Vojtěch Adamčík
Keyboard 1 Kristina Brachtlová
Keyboard 2 Lenka Dombaiová
Elektrické housle Anna Romanovská Fliegerová
Elektrické violoncello Barbora Soukupová
Příčná flétna, altová příčná flétna, pikola Tim Kadlec
Elektrická kytara 1 Jiří Chmela
Elektrická kytara 2 Petr Tikal
Baskytara David Krpálek
Bicí souprava Danny van Luxzenburg
 
 

 

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.