Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Do třetice všeho nejlepšího z muzikálů na Hluboké - Casanova

Z tohoto pohledu mohl Casanovu vidět zářit pouze fotografCasanova byl velkým člověkem, muzikál o něm je velkým muzikálem a lidé okolo něj se pro mne postupně stali velkými lidmi. Máme za sebou 24. srpen 2013, kdy bylo na nádvoří zámku Hluboká odehráno jeho poslední – derniérové představení. Hudba a slova mi stále znějí v uších, výrazy herců a kroky je doprovázející, mám stále před očima. Znám přísloví „sejde z očí, sejde z mysli“, ale věřím, že a nejenom pro mne, to tentokrát bude jiné.

Novinkou oproti předešlým muzikálům na Hluboké byla velmi zdařilá projekce na zdech zámku.Velmi stručná fakta a jména naleznete v dalších větách. Na podzim 2011 začala vznikat prvotní myšlenka, 21. a 22. ledna 2012 proběhly na Hluboké konkurzy, 16. dubna první čtená zkouška  a po té už se začalo naostro s nahrávkami, zkouškami zpěvu a choreografií. K premiéře došlo 6. července 2012 a následovalo dvacet vyprodaných představení. Osmnáct představení v letní sezóně 2013. Z toho pět v červnu v Jihokorejském Daegu na International musical festivalu a jedno na divadelním festivalu v Rychnově nad Kněžnou

Pohled do a z první řady - P. Markov  - autor textů a jeho žena Jitka Autorem hudby se stal Zdeněk Barták, autorem libreta a textů písní Petr Markov, režisérem David Cody, choreografkou Petra Parvoničová, producentem Zdeněk Pikl a hudebním režisérem Daniel Barták. Kdo touží po rozmnožení těchto faktů, nechť si najde stránky Casanovy na internetu. Konec konců různé servery, facebook, osobní maily, databáze videí a fotografií se připomínkami letního Casanovy jenom hemží. Bohatě tento muzikál články i fotografiemi doprovázel i náš server.

Díky této fotografii jste se stali svědky zkoušky před představenímVšechno toto je známkou, že se na Hluboké dělo něco, co v každém ze zúčastněných, nebo třeba jenom u vzdálených pozorovatelů, zanechalo stopu ze slov v nadpise. Ale pokusme se vrátit „z výšin“ nohama na zem. Zvu vás na procházku do posledních dvou představení. Bohužel pro nás diváky, se v nich nevystřídaly všechny alternace. Ty se totiž celé léto většinou měnily po víkendech. Hlediště bylo zaplněno do posledního místečka a přidávaly se i postraní lavice a židle, stejně jako loni.

Před oponou company, za oponou fotografPři prvním z posledních dvou představení – v pátek 23. srpna - chyběl při rituálu v šatně před představením Zdeněk Pikl, který měl nějaké důležité herecké povinnosti mimo Hlubokou a přišel až před děkovačkou. A tak ho v posledních pokynech (na můj vkus) velmi přísně zastoupila jedna z produkčních Jana Chocholová. Snad to ale nebylo důvodem, proč jsem měla během první půlky představení dojem, jako by se všichni báli udělat krok o něco delší, říci repliku méně uspěchaně, či poslat úsměv nad rámec scénáře… Snad svázanost hereckého projevu vznikla jenom pocitem, že skutečně něco končí.

Po přestávce dostalo představení konečně ty správné derniérové grádyNaštěstí přestávka byla plná nespoutaných projevů  prvního kola oslav. Díky Luďo, že jsi na představení pozval i majitele jedné Českobudějovické vinotéky a tak bylo čím oslavovat. Podle mého názoru slova díků fanoušků, kterým se podařilo proniknout ke svým idolům do šatny, se druhá polovina představení proměnila v nám dobře známé a nezaměnitelné herecké výkony. Já, ty, on, ona, ono, si prostě uvědomili, jak jsou pro Casanovu důležití. A stejně tak, on pro ně. Že Hluboká je „hluboká“ pro svou duši, kterou má každý z hrajících poslední možnost otevřít divákům.

Naposledy stáli vedle sebe tři Casanovové - F. Antonio, J. Klein a J. Kopečný

V pátečním představení 23. srpna si naposledy Casanovu zahrál Jarda Klein. Pamatujete si, jak jsem o něm psala po premiéře 2012, že je nesmělý…? Tak to už opravdu patří do dějin jeho casanovské role. V letošním roce a na své derniéře byl už naprosto „vyléčený“, řekla bych až „zdravě přeléčený“. Díky, Jardo.

Radovan Snítil – Bednář hrající ten večer také naposledy, přidal svou trošku vtipu do mlýna mimo scénář hláškou: „Já doprovodím vaši róbu, hraběnko“. Honza Kopečný – Casanova v nejlepších letech, vyslyšel mé prosby o láskyplném podání svého zpěvu a já si tak společně se svými sousedkami pěkně poplakala. Doufám, že i Dáša Volfová – Paula si teď při každém nalévání čaje vzpomene na svou roli a na malého Casanovu, který okolo ní pobíhal ve slušivé molitanové konvičce.

Pocta zesnulémACu režisérovi J. BednárikoviBohužel nejenom veselý je muzikálový život. Jeho smutnější stránku jsme si připomněli při závěrečném fotografování s „gestem stříšky“ na počest Jozefa Bednárika. Ten 22. srpna zemřel v Bratislavské nemocnici na selhání srdce a metabolismu. Béďa, jak mu jeho nejbližší říkali, byl vynikajícím divadelním a muzikálovým režisérem známým nejenom na Slovensku a v Čechách, ale i v zahraničí. Jeho jméno bude navždy spojeno například s muzikály RusalkaMonte Cristo, Johanka z Arku, Elixír života, Angelika nebo legendárním Dráculou. Čest jeho památce.

DOUFÁM, ŽE O DERNIÉŘE BUDOU PSÁT A DRBAT VŠECHNY JIHOČESKÉ DENÍKY… MY JE TEĎ ALE PŘEDHÁNÍME…

Komtesa Adéla  - E. Ochmanová a Casanova - Z. Pikl v sobě nalezli lásku  Sobotní – opravdu poslední představení, dalo příležitost rozloučit se se ctí, šarmem, hrdostí a současně pokorou s muzikálem, který zůstane pro všechny zúčastněné navždy velkou vzpomínkou a neopakovatelnou zkušeností do profesního i soukromého života. Jo, kdyby tenkrát Casanova tušil, jak bude slavný a kolika lidem ozvláštní život ... . Hlavní roli vzal na sebe v tento výjimečný večer Zdeněk Pikl. A už nejenom jeho charisma a nový kostým činili večer slavnostnějším, ale hlavně Zdeňkův herecký projev. Díky, Zdeňku, pro mne to byl tvůj nejlepší z Casanovy. Jeho mimoscénářové „Káča jedna“ směrem k Líze, či „Vaše vůně je tuším z… spařena (z Paříže)“ nepřeslechl snad nikdo.

P. Vrána - company,  L. Korbel - hrabě Branický a L. Randák - Casanova těsně před soubojemPři dalším a dalším poslechu Lukáše Randáka - Girolama se mi před očima vybavuje skromný hoch s hlasem slavíka v hrdle, který dokáže okouzlit a nepotřebuje k tomu žádných pomocníků. Stejně tak i nádherná mladá žena Zuzka Benešová – Líza. Oba si je ponesu nadále do života jako lidičky s velkým srdcem, kteří dokáží kromě zpěvu a hereckého výkonu, potěšit a pomoci kde je třeba. Kromě zpěvu i sbírkou finančních prostředků pro Středisko rané péče v Českých Budějovicích, pomáhající rodinám nevidomých děti (viz jejich webové stránky).

Upřímně řečeno L. Šindelář není žádný velký zpěvák ani tanečník, přesto mu role Bednáře byla ušita na míru         Luďa Šindelář - Bednář bez jehož osobitého projevu by ani venkovní ani kamenné Divadlo Hluboká snad nebylo divadlem. I jeho, stejně jako v pátek Radovana, nenechalo chladným náročné scházení hraběnky Karolíny z Dubna se schodů v dlouhých šatech. Hláškou „Provětrám vaše okruží“ a několika dalšími, opět nezklamal své fanoušky. Nepřehlédnutelně mu tentokrát konkuroval i Jarda Adamec – hrabě Emanuel. Nejenom, že sklidil potlesk za svá pěvecká sóla, ale i vyprovokoval nejdéle trvající vtipnou scénku při neplánovaném pádu ze židle a rozesmál slovy „Já nespím, já přemýšlím“, podanou hlasem skutečného hraběte. Protože Jarda, když se do toho basově opře, tak se chvějí celé kuklisy.V obou posledních představeních pak dokázal i napodobit našeho bývalého prezidenta Václava Klause, na což publikum stále ještě slyší.

Obě tyto dámy - hraběnka Karolína - D. Hořínková i služebná Líza - Z. Benešová byly pěveckými i hereckými ozdobami představení Tahounem představení, nejlepší volbou realizačního týmu při konkurzu a nejvýraznější osobností v obsazení muzikálu byla Dita Hořínková – hraběnka Karolína. Musím si zakázat psát o ní více, jinak nebude mít článek konce. Zasloužila by si metál. Věřím, že byla pro mnohé vzorem, a že bylo ostatním ctí, setkat se s ní na jednom jevišti. A že jablko nepadá daleko od stromu, potvrdil i její syn Filip Antonio – Giacomo. Prokutálel se velmi úspěšně mnoha večery a stal se jedním z miláčků publika. Jeho emoční interpretace textů, herecké i pěvecké vyzrávání přímo třáslo diváckými lavičkami.

M. Čermák - company - se herecky rozhodně vyrovnával sólistůmNejenom sólisté dosahují v našich článcích tučných jmen. Tentokrát vyzdvihuji jméno z company Mario Čermák. Určitě byste ho také nepřehlédli. K textům vymýšlel trefné dovětky, které si na derniéře dovolil říci: „Na značky…“ – dirigoval company ve scéně s Bednářem. „Já vám asi naplácám“ (když Girolamo nebyl schopen uhradit splátku), „Celá Hluboká čte o slavném spisovateli…“. Inscenoval i legrácky s kufrem, nebo odchod ze scény mezi diváky…a to nebylo určitě všechno, čeho jsem si stihla všimnout. Doufám, že jeho avízované odmlčení se od divadla a nové plány do života nebudou zcela naplněny. Přišli bychom o hodně. Ale je-li to opravdu jeho volba, pak mu nelze než přát hodně štěstí a věřit v návrat.

Atmosféra představení pod širým nebem se nedá s atmosférou kamenného divadla vůbec srovnávatNevím jak vybruslit ze situace, kdy čtenář už snad ani nemůže mít sílu na probírání dalších jmen. Všichni obohacovali bezesporu muzikál Casanova na Hluboké svými nejlepšími možnými výkony. Z herců to byli: Eliška Ochmanová, Lucia Jagerčíková, Honzík Franc, Daniel Trnka, Pavel Šturma, Dalibor Tolaš, Iva Hošpesová, Michaela Nosková, Láďa Korbel, Petr Šudoma, Věrka Pašková, Magda Řehořová, Míša Talašová, Kristýna Bečvářová, Jana Michalová, Taťána Krchovová, Věrka Vodičková, Míša Novotná, Jana Štěpánková, Aneta Dobešová, Hanička Wohlgemuthová, Lucka Prágerová, Patrik Plešinger, Péťa Ryšavý, Pavel Vrána, Víťa Bečvář, Péťa Satler, Marek Valenta a Petr Chroustavý.

I za tento snímek by měl červený koberec patřit fotografovi M. ŠkvoroviviNápad na vybruslení ze situace nakonec mám. Lépe řečeno mám nápad na surfování. Zaujal – li vás Casanova, najděte si na Youtube videa a písničky, na webech články, poslouchejte a dívejte se na Casanovu. Autoři muzikálu, choreografka, režisér, herci, fanoušci, ale i zvukaři, osvětlovači, kostymérky, fotografové, redaktoři a další, zkrátka celý realizační tým, kterému patří obrovské díky za vykonanou práci přímo na Hluboké, vám připravili příjemnou podívanou a poslouchanou z tepla vašeho domova. Zámecké atmosféry asi nedosáhnete zapálením svíček, ale že se vám začnou zapalovat „lejtka“ vám garantuji.

pro H. France byla role nejmladšího Casanovy velkou zkušeností v pěvecké i herecké kariéře

Nádhernou tečkou za muzikálem Casanova byl pro všechny určitě zpěv nejmladšího herce Honzíka France - Giacoma při děkovačce. Jak jinak, než v netradiční roli – zapěl totiž Lízinu árii „Non più andrai“ a dlužno dodat, že výborně. Dával neuvěřitelnou energii a naději. Naději, že se muzikály přestanou rojit jako houby po dešti a že znovu objeví svoje původní poslání – spojení síly zpěvu, pohybu a srdce. Myslím, že tohoto herce by si měl Z. Pikl hýčkat. Kdo ví, nebude - li se mu hodit, až bude hledat svého nástupce.

Om Michong - hostitelka v Korei na návštěvě na HlubokéMuzikál Casanova na Hlubokou přišel, divák ho viděl a všichni, kdo u toho byli, zvítězili. Lépe řečeno, kdo chtěl, byl obohacen. Bohatší Casanovou jsme my, kdo jsme dokázali jeho slova a hudbu uvést do svých životů. Bohatší jsme my, komu Hluboká ještě více otevřela oči, vedla k naslouchání, pohlazení a zamyšlení. A že po těchto pocitech toužíme nejenom my, Češi, svědčí přítomnost p. Michong Om s korejskou rodinou a pejsky, která poctila derniéru svou návštěvou.

Po půlnoci světla na nádvoří pohasla, technici uklízeli poslední památky symbolizující pobyt Casanovy na Hluboké. Nastala chvíle rekapitulace a oslav.

Z. Benešová a L. Randák patří už k inventáři muzikálů na Hluboké - byli u všech tříHerci a všichni ostatní, kdo měli s Casanovou ty nejbližší vztahy, byli produkčním Zdeňkem Piklem pozváni do podzámčí do vinárny. Připíjelo se na narozeniny Zdeňka Bartáka, který dostal od Zdeňka originální sošku Casanovy. Připíjelo se na šťastný konec a „nové zítřky“, vyprávěly se zážitky, vzpomínalo se. Péťa Sattler přinesl klávesy, objevila se kytara…Ve hraní se střídali, kdo uměli. V jednu chvíli seděli za klávesami oba Bartáci – Zdeněk i Dan, později je vystřídali další mladí (a nadějní). Kdo ještě měl málo zpěvu večerního, přidal se k nočnímu. Casanovova oslava, končící pro hrstku nejstatečnějších až nad ránem, důstojně završila devátý ročník Divadelní léta na Hluboké.

Nádvoří Hluboké se na večer mění v jeviště a hlediště Zkušený producent Z. Pikl si mladého herce H. France hýčká J. Michalová - loni v roli Teresy, letos roli maminky L. Korbel si na poslední představení pozval i návštěvníky z vesmíru
Pánové Franc, Čermák a Sattler si prostě ve svých životních i hereckých rolích veří V.Pašková se rozezpívává na sólo služebné Pauly - Čaj o páté P. Ryšavý poctivě trénoval v každé volné chvilce Historická dlažba i pro tyto dva nahradila prkna, co znamenají svět
Choreograficky jedna z nejzdařilejších scén při zkoušce Zvedačka komtesy Adély při zkoušce A o dvě hodinky později táž scéna v představení Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt zdraví všechny ze zámeckého balkónu, který je otevřen pouze pro muzikálovou scénu
Hraběnka z Dubna nebyla žádná upejpavka - co zkrývá pod sukněmi bez uzardění ukázala Nezbytné úpravy před zrdcadlem Parohy nemají s J.Adamcem pranic společného - patří k výzdobě zámecké chodby L. Jagerčíková - komtesa Adéla  - v civilu i v kostýmu vždy k nakousnutí
Herecký rituál v šatně před začátkem představení Naprosto věrohodné šermířské souboje nacvičil s herci Petr Nůsek - majitel zbrojnice v Housově mlýně A že bylo se na co dívat, viď Vláďo - v company byly krásné holky Celá company má do muzikálového světa solidně našlápnuto
Nejmladší Casanova - F. Antonio v roli vtipně glosuje vyprávění Casanovi dospělého V choreografii P. Parvoničové se objevily i menší kaskaderské kousky Na Hluboké nebylo rozdílu mezi mladými a starými. Všichni táhli za jeden provaz srdcem, hlasem i zkušenostmi Nejmladší Casanova si troufnul v roli dělat legraci i z Bednáře
Nelehká choreografie s provázky v derniérovém představení M. Valenta předstírá čtení novin a zatím po casanovsku  monitoruje úplně jiná místa Company se zapalují lýtka Fotograf mohl stát vyjimečně ze strany jeviště
Leť vzhůru k výšinám, Casanovo J. Klein nastoupil do Casanovy těsně před premiérou, na hereckém výkonu to nebylo po čase ale vůbec znát M.Talašová a A. Dodešová v rukou fotografa zrůžověly do krásy L.Šindelář - Bednář správce majetku hraběnky z Dubna
Choreografka se i při posledním představení nestačí divit, jak její nápady herci a tanečníci vtipně dotvářejí D. Barták - hudební režisér muzikálu, syn Z. Bartáka - autora hudby se nechal vyjímečně vyfotografovat  Kulisové schody do prvního patra zvětšily prostor jeviště Projekce na zámecké zdi nepřehnaně dotvářela velikost scén a děje
Předávání Casanovských Oscarů - Z. Bartákovi k narozeninám Zlaté režisérské a dirigentské ručičky D. Codyho Hlavní zvukař J. Zvánovec a hlavní osvětlovač S. Janů zvládali představení na nádvoří zámku Hluboká na jedničku Fanynky, které jsme mohly na Hluboké vidět během léta několikrát
Skladatel Z. Barták, stejně jako všíchni ostatní dostal od radaktorky Musicalnetu J. Svobodové propisku s vlastnoručně vyrobeným logem Casanovy Z. Benešová a L. Korbel spolu zpívají v muzikálu nádherný a těžký duet - Čest Podstatné maličkosti - oči fotografa M. Škvora, jedna z krásný Casanových žen - L. Jagerčíkovách a růže - symbol lásky Třem důležitým pánům autorům P. Markovovi, Z. Piklovi a Z. Bartákovi přejeme vše dobré stejně jako muzikálům na Hluboké
J. ACAdamec si závěrečnou hostinu jak se patří užil Bez Z. Bartáka a D. Hořínkové si tento muzikál nedovedu představit J. Štěpánková z company letní scénou na Hluboké nekončí, hraje na Hluboké i v kamenném divadle Tyto věrné fanynky cestují za svými idoly bez ohledu na noc či den

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.