Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Vánočně vypečená Houska

Slávek Boura coby Mikuláš a Markéta Majerová coby anděl - vítejte na letní HousceTaké milujete jako já vypečené houstičky? Po ránu s máslem, ke svačině s pomazánkou nebo snad k večeři s grilovaným masíčkem? Tentokrát nabízím kulturní lahůdku, která může vaše chuťové pohárky poškádlit pouze jedenkrát do roka, vždy první sobotu v srpnu, letos po třinácté – 6. srpna 2011. Už funguje Pavlův reflex, už se vám sbíhají sliny? Tak to je správná chvíle prozradit dosud utajované – bombu letní scény – benefiční koncert Noc pod hvězdami na hradě Houska.

Slavnostní zahájeníA že prý někdo už neví, co by v létě dělal, a tak zdobil stromeček, balil dárky, zapaloval prskavky a zpíval koledy? Ano, ano, je to tak. Byl to nápad zpěváka  Martina France, jehož realizaci převzala jeho agentura Martin Production. Vánoce na Housce mohly spatřit světlo světa díky záštitě primátora Hl. města Prahy p. B. Svobody, premiéra p. P. Nečase, hejtmana Libereckého kraje p. S. Eichlera, starostky Města Česka Lípa p. H. Moudré, majitelů hradu p. J. Šimonka a p. B. Horové, Monika Absolonová tentokráte Housku nezhasladlouhé řadě sponzorů, hudebních interpretů a dalších organizátorů.

Tak tedy … „Vánoce, vánoce přicházejí“ …
A s nimi hned u brány dostal každý platící návštěvník červenou čepičku. Výtěžek z koncertu, tentokráte 95.170 korun, byl věnován jako již tradičně na obnovu hradu. Tajemná kaple, kam by měl ústit vstup do peklaNení divu, že při vstupu na druhé nádvoří, kde se hlavní koncert odehrával, v tom byli všichni až po uši. A kdo ne od začátku, tak do půlnoci určitě.

Měla jsem s Michalem, který opět fotil a fotil a fotil, až nafotil 3 700 fotografií, možnost vychutnat si pozici VIP „houstičky“. Viděla jsem a slyšela v reprezentačních místnostech hradu přípitek organizátorů, účinkujících, sponzorů a mimořádných hostů. Viděla jsem místnosti se stoly prohýbajícími se pod rautovými lahůdkami. Yvetě Blanarovičové to sluší v reálu i na fotografiíchMohla jsem si prohlédnout kapli pyšnící se malbami z přelomu 13. -14. století. Viděla jsem prostory pekla, ke kterému se váží pověsti vpravdě pekelné - je možné si vyzkoušet na vlastní kůži ve strašidelné cestě po hradních půdách, nebo při setkání s Luciferem a vpravdě čase ďábelském - o půlnoci.

Viděla jsem nádvoří z dvoupatrových ochozů, ze kterých se později snášely bublinky, procházející hustým kobercem návštěvníků. Půlnoční ohňostrojMohla jsem shlédnout slavnostní zveřejnění fotografií Jakuba Ludvíka, vidět show bikera, módní přehlídku, zatancovat si na venkovním podiu s moderátorem V. Vébrem a kapelami Roxette Revival - The Rockset, Datwerk a Wolnej Prout, o půlnoci se kochat ohňostrojem. Omlouvám se těm, které jsem nevyjmenovala, ještě teď se mi z toho hlava točí.

To vše, ale nastalo až po dvaadvacáté hodině, po hlavním koncertu, který moderoval Slávek Boura a Markéta Mayerová. Jarek Šimek tak, jak jej opravdu neznáte :-)Své pěvecké dárky nám nadělily hvězdy mladé i pokročilé, představující různé žánry. Hvězdy, které spojovala vánoční myšlenka "daruj a budeš obdarován". Daruj svůj talent a budeš obdarován potleskem, úsměvem, zpěvem či tancem publika, výkřiky: …“Bravo“… Budeš obdarován vskutku nádhernými květinami a skleněnými vánočními stromečky se stříbrným jménem interpreta.

Své dárky nám na živo buď na halfplayback nebo s doprovodem přinesli: L. Kumpricht, J. Koutová, J. Šimek, L. Černá, J. Bendig, S. Nálepková, P. Vondráček (kytara), Y. Blanarovičová, M. France, E. Farna, D. Janda a J. A. Jandová, M. Absolonová, H. Vondráčková, kapela Holki, Chi Chi Tornado, N. Krupská a další.

Felix Slováček a píseň ''Kdepak ty ptáčku hnízdo máš''Večer gradoval vtipně proloženými perličkami ostřílených moderátorů. Jako předposlední číslo přišlo překvapení velmi vzácné - saxofonista Felix Slováček. Při závěrečné písničce Heleny Vondráčkové „Dlouhá noc“, jsme byli všichni tak vtaženi do atmosféry, že se tancovalo a tleskalo, aniž by existovala hranice mezi jevištěm a hledištěm. Boží Janina vedle anděla, ještě před návštěvou peklaPři společně zazpívané koledě jsme si všichni uvědomili, jak nádherné mohou být vánoce bez shonu, bez tlačenic v obchodech, bez šustění peněz. Byli jsme v tom až po uši ohromeni dárkem obyčejně neobyčejným – nocí na hradě Houska.

Maje vlastní zkušenosti s organizací, byť méně honosných akcí, si uvědomuji, že realizační tým stály benefiční Vánoce na Housce hodně sil. Slova díků posílám na adresu těch, kteří strávili spousty hodin při hledání prvotřídního pěveckého „těsta“, při zdobení vánočních stromků ve 20 stupních Celsia, při ovládnutí počasí a v neposlední řadě při zajištění tisíce maličkostí, bez kterých bychom nemohli zvolat: „Ať žije Houska 2012!“.

 

Andělská róba, andělský hlas Kronikář hradu Houska měl pekelnou knihu, kde byly zaznamenány hříchy všech přítomných Chi Chi Tornádo to pořádně rozparádila Petr Vondráček se doprovodil na kytaru
Eva Farna a Martin France při závěrečné písni Skupina Holki se pěkně odvázala Koncertu se zúčastnila i nedávno zesnulá Amy Winehouse Duo Dalibor Janda s dcerou Jiřinou
S Helenou Vondráčkovou si zazpívali všichni přítomní Noční překvapení - zajímavé modely, že?! Jedním z doprovodných nástrojů byly i klávesy Yvetta Blanarovičová je překrásná i v civilu, a ještě ke všemu nádherně zpívá

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.