Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Harlem Gospel Singers zvedli Kongresák ze židlí

Jednoduchá, ale účelná scéna měnila nálady jednotlivých písní pouhými změnami světelPo dvou letech se vrátil do Prahy tradiční gospelový soubor The Harlem Gospel Singers v čele se snad nejlepší gospelovou zpěvačkou všech dob Queen Esther Marrow s novým programem Touching Spirit. Soubor vystupuje se svou strhující show již téměř dvacet let, každé turné se setkává s obrovským úspěchem před vyprodanými sály. Nejinak tomu bylo i v Kongresovém centru dne 14. 12. 2010.

Diváky uchvátila nejen gospelová hudba, ale i choreografie, kostýmy a hra světelPřed devatenácti lety Queen Esther Marrow, Michael Brenner a Roseanne Kirk společně oslovili nejtalentovanější zpěváky a hudebníky gospelu s jasným úmyslem. Jejich snem bylo představit mezinárodnímu publiku všechny charakteristické aspekty gospelu v nově komponované hudební show, což se jim daří na výbornou. Hudební režie se ujal Anthony Evans. Režií celé výpravné show byl pověřen slavný choreograf a režisér David H. Bell z Broadwaye, kde se podílel na úctyhodném množství úspěšných představení. Každý zpěvák gospelu je sólistou s originální barvou hlasuRežijně se podílel i na závěrečném ceremoniálu olympijských her v Barceloně v roce 1992.

Gospel je hudební žánr, kde dominují především čisté vokály, v textech se setkáváme převážně s křesťanskými tématy a motivy. V hudbě můžeme slyšet směs toho nejlepšího: rock’n’rollu, soulu, rhythm&blues a občas dokonce i hip-hopu. Esther Marrow je osobností, která divákům bere dechHarlem představuje jedno z divokých předměstí New Yorku, kde v téměř čtyřech stovkách kostelních sborů vznikaly základy afro-americké kultury.

Živou legendu, srdce a hlas The Harlem Gospel Singers, nekorunovanou královnu gospelu Esther Marrow objevil pro hudební svět Duke Ellington, když s ním ve svých dvaadvaceti letech absolvovala světové koncertní turné s názvem „Sacred Concert“. Později vystupovala s takovými hvězdami, jako jsou Harry Belafonte, Ella Fitzgerald, Ray Charles, Bob Dylan, Chick Corea nebo legendární B. B. King. I skvěle šlapající kapela je složená ze samých sólistůEsther Marrow v nedávné době získala prestižní ocenění Elly Fitzgerald za celoživotní dílo.

Perfektním nastudováním čísel, choreografiemi a přesvědčivým projevem si skupina The Harlem Gospel Singers získává miliony diváků po celém světě, namátkou jmenujme koncerty v Madridu, Paříži, Londýně, Berlíně, Miláně či Benátkách. Ze všech zpěváků čiší při koncertu energie a radostSkupina vystupovala před americkými prezidenty Reaganem, Bushem či Clintonem nebo před britskou královskou rodinou. Koncert na počest papeže Jana Pavla II, v Bologni navštívilo přes 300 000 nadšených diváků.

Také v Praze se Kongresové centrum zaplnilo do posledního místečka a skvěle šlapající kapela publikum nažhavila hned od prvních tónů. Královna gospelu uchvátila publikum již od prvního tónuNa jednoduše, ale promyšleně koncipované scéně, která měnila nálady pouze změnami osvětlení, se střídalo devět zpěváků v úvodních skladbách, každý z nich byl osobitým sólistou s charakteristickou barvou hlasu, které ve sboru dokázali rozvinout a sladit v nádhernou uchu lahodící harmonii.

Jakmile se diváci ponořili do těch úžasných tónů nabitých energií, a zdálo se, že už nemůže nic krásnějšího zaznít, nastoupila na jeviště Queen Esther Marrow a všem okamžitě předvedla, kdo je tady skutečnou královnou. The Harlem Gospel Singers disponuje celou škálou hlasů, jaké si jen můžete představitJejí sametový sytý hlas se rozezněl celým sálem a nenechal nikoho na pochybách o tom, že gospelová hudba je jejím životem. Poté již jedna píseň následovala druhou, těžko rozhodovat, která byla lepší a emotivnější.

Celý koncert byl nabitý úžasnou živou gospelovou muzikou, hlasy zpěváků ve sborech překrásně ladily a v sólových partech příjemně pohladily. Velmi působivý byl začátek druhé poloviny koncertu, kdy všichni zpěváci odložili své mikrofony a na forbíně zazpívali několik písní jen á capela. PNadšené publikum se dočkalo i přídavkůrojev kapely dokreslovaly i krásné kostýmy zpěváků, které si za večer několikrát převlékli.

Mnoho skupin na světě dnes gospel pouze napodobuje, Harlem Gospel Singers jsou však nenapodobitelným originálem, z jejích hudby čiší nadšení, energie a láska, které zvedají diváky ze sedadel a nutí je, aby se k božské oslavě hudby přidali. A nejinak tomu bylo i v Kongresovém centru v Praze. Ti, kdo si nenechali koncert ujít, jistě nelitovali, byl to zážitek, který se člověk na dlouho vryje do paměti i do srdce.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.