Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Eva Pilarová slaví 50 let na scéně sérií koncertů

Eva Pilarová - 50 let na scéněEva Pilarová, legendární zpěvačka s mimořádným hlasem, kterou netřeba dlouze představovat. Hity jako Ach, ta láska nebeská, Montyho čardáš, Je nebezpečné dotýkat se hvězd, Oliver Twist, Pocopatepetl Twist, Už dávno nejsem dítě, Hrom aby do tě, lásko má, Léto, léto, Requiem, Rodeo, Tam, za vodou v rákosí či Kočka není pes.

Eva Pilarová a hosté při krájení dortuZpěvačka Eva Pilarová se narodila 9. srpna roku 1939 v Brně jako Eva Bojanovská. K hudbě tíhla od dětství, hrála na klavír, věnovala se sborovému zpěvu a byla členkou dětského sboru Československého rozhlasu v Brně. Na domácí scéně zvítězila čtyřikrát v anketě Zlatý slavík, mnoho významných ocenění získala i v zahraničí. V roce 2009 obdržela z rukou prezidenta ČR Medaili za zásluhy. Prošla divadlem Semafor, kde svým výjimečným hlasem zaujala Jiřího Suchého již po 7 taktu první písně. Účinkovala v muzikálech Gentlemani (1965) a Kankán (1966), filmovém muzikálu Kdyby 1000 klarinetů a bufopeře Dobře placená procházka.

Eva Pilarová představila plakáty a novinářům sdělila různé zajímavostV roce 2010 připravuje turné šesti koncertů (Liberec 25. 3., Pardubice 27. 3., Brno 29. 3., Ostrava 31. 3. a Praha - 2x v HDK 6. a 7. 4.) s názvem 50 let na scéně. Doprovázet ji bude skupina Evy Pilarové a Vondráčkova skupina Lokomotiva, které se pro tuto příležitost v druhé části programu spojí do jednoho bandu. Na koncertu zazní skladby z repertoáru Divadla Semafor, swingové tituly, slavné duety i hity od domácích a světových autorů.

Aleš Brichta, Petr Muk, Pavel Šporcl - několik hostů z mnohaJako hosté vystoupí Petr Muk (zazpívá si s ní duet Ach, ta láska nebeská), Aleš Brichta zase připomene muzikál Kdyby 1000 klarinetů, Matěj Ruppert zazpívá Tam, za vodou v rákosí, Vojtěch Dyk zase skladbu Je nebezpečné dotýkat se hvězd. V Liberci a Pardubicích bude hostovat rovněž Petr Bende.

Fanoušci Pilarové se dočkají také nesmrtelného Montiho čardáše za doprovodu houslisty Pavla Šporcla. Na závěrečných pražských koncertech pak navíc vystoupí Jiří Suchý, Petra Janů, Pavel Vítek, Zbyňka Šolcová a Dan Nekonečný. Na koncertech v Praze bude pořízen záznam pro vydání hudebního DVD.

 

Aleš Brychta: "Eva Pilarová dokáže rozdávat lidem energii"

Jak vnímáte Evu Pilarovou a jejích 50 let, kdy nás oblažuje na hudební scéně?
Vnímám to velice jednoduše. Já Evu Pilarovou vnímám z dob, kdy jsem byl ještě malé dítě, protože maminka Evu Pilarovou a její písničky poslouchala. Vlastně všechny interprety z období Semaforu, takže je bombastická záležitost, že člověk může jít na podium, dokáže rozdávat lidem energii, lidi ho berou a myslím, že takových lidí u nás ve státě moc nemáme. A měly bychom si jich vážit, protože těch rychlokvašek je poslední dobou strašně moc, takže já paní Evy si moc vážím.

Poslouchal jste v mládí její písně?
Přiznávám otevřeně, já jsem poslouchal spíš jiné interprety. Jsem přeci jenom větší bigbíťák. Ale moje přítelkyně mi přinesla nějaké nahrávky Evy, které jsem vůbec neznal, a mě to docela dostalo. Před lety jsem měl možnost si s Evičkou zazpívat na výročním koncertu na vzpomínku Louise Armstronga, tam jsem zjistil, že je fantastická zpěvačka, že je výborná ženská, výborná fotografka, což jsem také dodatečně zjistil a já považuji za velkou čest, že jsem dostal možnost si s ní zazpívat a nějakým způsobem jí poděkovat a ocenit jejích 50 let na scéně jako host v rámci těchto koncertů. Já budu strašně věřit, že jí ta energie vydrží i dál.

Když se řekne Eva Pilarová, která písnička se vám vybaví?
Asi "Tam za vodou v rákosí".

 

Eva Pilarová"Jednou jsi dole, jednou jsi nahoře"

Váš koncert se jmenuje 50 let na scéně, jak hodnotíte těch uplynulých 50 let?
Znáte to, jednou jsi dole, jednou jsi nahoře. Ale ono to tak asi musí být, ty vlny zájmu a nezájmu. Víte co je obrovská výhoda, že když jsem slavila tu šílenou 70tku, tak jsem zpívala na rockovém festivalu v Trutnově a tam mě ti mladí lidé tleskali. Tam mě korunovali, jako svojí královnu, takže jsem si říkala 'No, která ženská, pardon, která baba si může přát lepší narozeniny'. Takže pro mě to bylo ohromné povzbuzení a já jsem moc ráda, že mohu ještě pořád zpívat, protože to zpívání bylo mým koníčkem a tím, že je to můj koníček, tak mě to baví. A když člověka něco baví, tak je to znát a ty lidi možná přijdou.

 

Jak vzpomínáte na své účinkování v muzikálech?
Já jsem kdysi dělala pouze 2 muzikály. V Gentlemanech jsem dělala velmi krátce a pak jsem zpívala v Kankánu, tak vzpomínám na to ráda, ale když pak byla po letech možnost zahrát si v nějakém novém muzikálu, tak už jsem do toho nešla. Já nevím, jestli je to tím, že jsem narozená ve znamení Lva a my lvi jsme diktátoři, my se neradi podřizujeme. Proto mám svoji kapelu, se kterou jezdím. Zpívám si, kdy chci. Zpívám si, co chci. A nemusím, když si někdo vzpomene. A teď přijdeš na zkoušku a teď budeme zkoušet támhleto a tohleto. Já bych na to nebyla, já to přenechám jiným. Nehledě na to, že když je někdo opravdu dobrý, tak musí být dobrý herec a dobrý tanečník kromě zpěvu. Což já jsem všechno, jenom to ne.

Jak vzpomínáte na Kdyby tisíc klarinetů?
To byl docela příjemný film, na ten já vzpomínám ráda. Jen mi na tom vadí jedna věc. Že ty lidi, kteří tenkrát byli kolem, viděli spousty mladých lidí a pořád čekali, že bude nějaký skandál. Když nebyl, tak si vymýšleli. A takové ty neuznalé historky, které si tehdy někdo vymyslel, tak se v podstatě vyprávějí dodnes a těžko to člověk někomu vymlouvá, ale já už to nikomu vymlouvat nebudu.

Když se řekne Eva Pilarová, tak minimálně mě se vybaví Montyho Čardáš. Jak spolu žijete?
S Montyho Čardášem úplně perfektně, protože já už ho dokonce dělám ve dvou verzích. Já jsem měla akci s kaskadérama v Jičíně. Když zjistili, že se nebojím jet s nimi v autě na dvou kolech, tak je napadlo, abych s nimi udělal na Letné takovou show. Tam jsem již tradičně zazpívala Montyho Čardáš. Když to pak končilo, tak Číňan, který kupoval celou tu show, říkal: 'Já chci taky pani rychle zpívá'. Nazval mě 'Paní rychle zpívá', protože nevěděl, jak se jmenuji. A jemu šlo o mě a o ten Montyho Čardáš, tak já jsem se ho naučila čínsky a ten dáváme jako přídavek na koncertech. A teď jsme se dohodli, že bychom ho dali jako přídavek, ale to zatím nikdo neví. Ví to jen ten, koho se to týká. Tam se mnou hraje Pavel Šporcl. A protože je to stěžejní písnička, tak mi bychom ho s Vojtou Dykem zazpívali čínsky, protože ten Vojta je ohromně nadaný. On mi vyprávěl, jak mě jednou slyšel, jak to zpívám a říkal, je to technika anebo to fakt jde. A když zjistil, že to jde, tak to začal zpívat taky. On tohle ovládá perfektně, takže já jsem si říkala proč toho nevyužít.

Díváte se často na svoji hvězdu, kterou máte na skutečném nebi?
Já jsem jí ještě neviděla, abych Vám řekla pravdu, protože když jsem se na ní chtěla podívat ve hvězdárně od Osmana Lafity tak pršelo. Takže si budu muset vyčíhnout nějaký jiný den. Vím, že někde je, vím, že je vidět divadelním kukátkem, ale ještě jsem ji na vlastní oko neviděla.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.