Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Svatého Salvátora rozezněly magické tóny a uličník byl vysvěcen

Vysvěcený a pokřtěný UličníkV kostele U Salvátora se pěly operní árie, lkaly kouzelné struny houslí a violoncella, a hlavně se křtilo a světilo. Jak to vypadá, když se světí uličník jsme měli možnost vidět na vlastní oči. Podívejte se také.

V kostele U Salvátora proběhl dne 15.11. jeden z pravidelných pěveckých recitálů tenoristy Davida Uličníka. David pořádá tyto své recitály v poslední době k velké radosti svých posluchačů téměř pravidelně jedenkrát za čtvrt roku – nicméně tentokráte byl tento hudební počin skutečně výjimečný a plný překvapení.

Oba mistři v procesuDavid sám přichystal pro své posluchače úplně nový repertoár, který se sestával z převážně operních kousků a na jevišti se potkal se zcela výjimečným hostem – houslovým mágem Jaroslavem Svěceným. Hudební kombinace kouzelných strun našeho největšího houslového virtuosa a nepřeslechnutelný Davidův hlas byl opravdu velmi vydařeným nápadem, který posluchače nadchnul. Oba pánové si evidentně padli do noty a spolu i s dalšími hosty v podobě nadaných hudebníků klavíristky Hany Volkové a violončelisty Ivana Vokáče přinesli posluchačům nádherné zážitky. Právě naposledy zmiňovaní hosté bývají nedílnou součástí Davidových recitálů a bez nich by to prostě nešlo.

Houslový mág Jaroslav SvěcenýPředstavovat Jaroslava Svěceného by bylo naprosto zbytečné, jelikož snad není posluchače, který by tohoto našeho extrémně nadaného houslistu neznal. Co se však už možná málo ví, je fakt že tento hudebník a znalec stavby houslí, je taktéž skvělým řečníkem a velmi oblíbeným kmotrem. Proto byl i v tomto případě požádán, aby se ujal kmotrovství Davidova CD a DVD „Tenor bez fraku“ , které posvětil a pokřtil nikoli šampaňským, ale „Svěceného vodou“. DVD bylo tedy posvěceno a jako milé překvapení ho obdržel každý posluchač jako bonus ke vstupence. Kmotr tedy splnil svou seriozní povinnost a koncert mohl pokračovat dále.

Tenor bez frakuDavid předvedl, že od dob svého úplně prvého recitálu v prostorách krásného hudebního klubu Violino, skutečně nezahálel. Pěvcův hlas získal slyšitelně na jistotě a razanci, což potvrdil i fakt, že jeho hlas zazníval až za chrámové prostory na ulici a přilákal i několik kolemjdoucích turistů. Jeho studium operního zpěvu evidentně nese své výsledky. Zvláště pak v partech nejvyšších je tento tenor opravdu velmi zajímavý a zcela jistě dělá paní profesorce Martě Boháčové čest. Obdařil nás poslechem i nejvíce oceňované árie „Nessun Dorma“ z opery Turandot, která v jeho podání zaznívala chrámovou klenbou velmi dobře. Operní tóny pak průběžně střídal hudební projev všech pozvaných hostů a koncert se pozvolna nachýlil ke svému finále.

Houslový virtuos hýří humorem Tomuto času patří tradičně vzpomínka na Davidovo muzikálové působení v podobě nádherné a dojemné árie „Otčenáš“ z muzikálu Bídníci, kterou David zvládá natolik bravurně, že dojímá k slzám nejednoho posluchače. Přestože hodnotit umění je velmi subjektivní a téměř nemožné, dovolím si zde vyjádřit vlastní názor, že lepší přednes této známé árie jsem ještě neslyšela. Tklivé tóny dojemné prosby se linuly chrámovou kopulí a dopadaly zpět na očarované a kajícné posluchače a nemilosrdně naznačovaly, že se hudební setkání chýlí ke konci. Dlouhý a bouřlivý potlesk ve stoje byl jistě pro všechny aktéry zaslouženou odměnou.

David, stejně jako bájný biblický nositel tohoto jména, se odvážil nerovného boje s velkým protivníkem v podobě operního žánru a svůj první boj vyhrál. Nyní ho však čeká souboj ještě těžší, a sice prosadit svůj hlas v některém z operních dómů, aby jeho snaha došla úplného naplnění. Milý Davide miř tedy přesně na svého Goliáše – držíme ti pěsti.

Pro ilustraci přikládám kompletní program Bouřlivý potlesk zní chrámem

  1. Caro mio ben - G. Giordani
  2. Ave Maria - F. Schubert
  3. Addio fiorito asil - G. Puccini (Madame Butterfly)
  4. Panis angelicus - C. Franck
  5. E lucevan le stelle - G. Puccini (Tosca)
  6. Klid - A. Dvořák (skladba pro piano a violoncello)
  7. Frondi tenere. Ombra mai fu - G. F. Handel (Xerxes)
  8. Ave Maria - Ch. GounodPohled do publika
  9. Chrámové zvony - Jaroslav Svěcený sólo housle
10. La donna `e mobile - G. Verdi (Rigoletto)
11. Nessun dorma - G. Puccini (Turandot)
12. Otčenáš - C. M. Schonberg / A. Boublil - Z. Borovec
Přídavek: Funiculi Funicula - L. Denza - P. Turco

Doporučujeme vaší pozornosti i zmiňovanou kombinaci CD/DVD, která bude běžně k dostání na dalších Davidových koncertech a také přes FKDU (www.fanklubulicnik.estranky.cz) za příznivou cenu 250 Kč.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.