Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Touha není zas takový zázrak

tn_MS08C-028084Muzikál Touha z autorské dílny Daniela a Mirjam Landa na motivy jejich filmu Kvaska, nedávno oslavil 100. reprízu. Je opravdu Touha zázrak, jak se zpívá v nejslavnější písni?

Upřímně, Touha zas není „takovej zázrak". Daniel Landa ve své hudbě opět opakuje svoje známé motivy, takže divák trochu znalý jeho hudby pozná jeho typický rukopis. Z  muzikálu Touha díky přenesení na divadelní prkna zmizel motiv kvasky jako vezeňského nápoje. Namísto toho příběh sledujeme z pozice Benedikta Berouska, který utekl z vězení a jde se zúčastnit konkurzu na muzikál Můra a motýl, kde vystupuje jeho láska z plakátu - slavná zpěvačka Karin.

tn_MS08C-027976V roli Bena Berouska jsem měla možnost vidět Jana Kříže, který je široké veřejnosti znám ze svého účinkování v Česko hledá superstar. Velice mile mě překvapil a jeho výkon byl velmi příjemný. Jako Karin se představila Radka Fišarová, která, ač v roli hlavní hvězdy muzikálu, neměla příliš prostoru. I když asi většině diváků se vryje do paměti její tanec na stole. K jejímu zpěvu není potřeba příliš dodávat - balzám pro uši.

Touha je také částečně backstage muzikál a jeho značnou část tvoří konkurz a zkoušení imaginárního muzikálu Můra a motýl. V roli šíleného režiséra Pala Braňa mě naprosto oslnil Roman Pomajbo, který tuto roli hrál již ve filmu. Každá scéna konkurzu je divácky vděčná a diváci se mohli dočkat interpretace písně Lenky Dusilové „Holka Magor", kterou naprosto skvěle zazpívala Jana Fabiánová.

 Ve 100. repríze se této scény zúčastnila i Bára Basiková, která s neodolatelným moravským přízvukem prohlásila, že zapívá „něco od té Basikové" a začala si notovat ptn_MS08C-027898íseň „Souměrná." Následně prohlásila, že tu (v divadle Kalich) stejně bude hrát od září pannu - Johanku z Arku. Následně dokonale vystřihla úryvek z písně „Most přes minulost."

Byla to zároveň reminiscence i na film, kde na konkurzu účastníci zpívali právě písně z Johanky z Arku.

Hodně mě zajímalo, jak se Heinrich Šiška popasuje s rolí další z imaginárních „hvězd" - Michala Rajmonta. Nenechal se zastrašit tím, že tuto roli hrál ve filmu Jiří Korn, který ji alternuje i v divadle. Jeho Michal byl excentrický, ale zároveň i lidský. Pěvecky mu opět nebylo co vytknout. tn_MS08C-027991

Z vedlejších rolí zaujal Juraj Bernáth jako policejní komisař, který sice neměl moc prostoru pro zpěv, ale rozhodně mu velice šly i činoherní pasáže. Ondřej Izdný v dvojroli Kulhavého a Radima Šece byl skvělý v roli účastníka konkurzu, který se již od dětství pohybuje v divadelním světě, ale stále nemá štěstí na pořádnou roli. 

Škoda jen, že zpěvák takového formátu jako Jan Apolenář dostal malou roli Franty Strouhala, další hlavní, zde zkrachovalé hvězdy. Sice část písně „Touha", jediné, kterou zpívá, je výrazně delší než ta, kterou zpíval ve filmu Daniel Landa, jeho unuděnost na jevišti byla až příliš dokonalá, že jsem ho podezřívala z toho, že nemusí ani příliš hrát.

 tn_MS08C-028138Touha je oproti jiným českým muzikálům hodně taneční, opravdu se v ní tančí, ne jen opakuje pět kroků dopředu a doleva, jak je to zvykem leckde jinde. A to nejen company, ve které se pohybují staří známí z Cats - Martin Pešek, Filip Groeger a Petr Novotný, ale i představitelé hlavních rolí.

Hodně zajímavým a osvěžujícím prvkem bylo zákulisí konkurzů a zkoušek představení muzikálu, který má naprosto pitomý název Můra a motýl, karikatury homosexuálních návrhářů kostýmů nebo tanečníků, pološíleného režiséra, autora nuceného do věčného přepisování scénáře, zkrachovalých hvězd a všudypřítomného bulváru.

tn_MS08C-027937Minusem, zřejmě kvůli omezené délce, byla téměř absence jakéhokoli rozvoje vztahu mezi Benem a Karin, v jedné scéně se potkají a záhy spolu utečou. Touha tedy končí jednoznačným happy-endem, kdy Karin utíká s Benem a nechává za zády policii, kariéru a celý dosavadní život. 

Touha tedy není zas takový zázrak, jak by se mohlo zdát z všudypřítomnosti hlavní písně, rozhodně ale stojí za zhlédnutí i díky hlavním představitelům, kteří narozdíl od mnohých konkurenčních divadel skutečně hrají, zpívají, tančí, a to vše s obrovským nadšením a radostí. A hlavně se u Touhy zasmějete a i to je velké plus. 

Komentáře k článku

avatar Libor89
0
 
 
Já nevím jeslti se mi to zdá, ale nadpis článku absolutně nekonsoliduje s jeho obsahem:-D vždyť celý článek od začátku až do konce zcela napokrytě Touhu oslavuje. S čímž se jen a jen ztotožňuji. Pro mě to je po dlouhé době opravdu ZÁZRAČNÝ muzikál.
No a nadpis hlásá, že to zas takový zázrak neni?? Já tomu nerozumím:-(:-D:-D:-D
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Michal
0
 
 
Ona hraje Karin i Radka Fišarová???
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
vzhledem k tomu, ze jsem ji jako Karin videla tak asi ano, predpokladam, ze na tuto roli byla undersudy
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
Lucka Vondráčková je dva měsíce na kurzu angličtiny někde v cizině. Vzhledem k tomu, že Touha jede několikrát do měsíce, by to asi Zuzka Kolářová neutáhla.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Terezka
0
 
 
jj ... vzhledem ke zdravotním potížím Lucky V. a k těhotenství Zuzany K.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
Libore, me neprijde ze bych to zrovna oslavovala, je to rozhodne zabavny predstaveni, ale pod slovem "zazrak" si predstavuju trosku neco jinyho, byla to spis narazka na titulni pisen....
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.