Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Derniéra muzikálu Oliver!

Oliver ve Faginově doupětiMuzikál Oliver! sklízel v Brně úspěchy celkem jednapadesátkrát. Tolik představení se uskutečnilo mezi premiérou 24. září 2005 a derniérou 9. února 2008. My jsme před třemi lety navštívili generální zkoušky a nyní představení předposlední, které se odehrálo den před derniérou. Jak vypadá pohled nazpět?

Bumble odvádí Olivera ze sirotčince do pohřebního ústavuPřestože v porovnání s 2618 reprízami při prvním londýnském uvedení se 51 v MdB nejeví jako úspěch, brněnský Oliver! překonal veškerá očekávání už jen tím, že místo původně plánovaných několika představení pouze v září a říjnu 2005 "vydržel" na brněnské scéně po tři sezóny. Olivera uvedlo MdB místo původně plánovaných Čarodějek z Eastwicku, které si ještě půldruhého roku počkaly a následně dosáhly úspěchu ještě většího a zavítaly i do Prahy.

Správce sirotčince (P. Gazdík) a jeho žena (J. Musilová)Román Charlese Dickense (1812-1870) Oliver Twist zpracoval v roce 1960 do muzikálové podoby skladatel i textař v jedné osobě Lionel Bart (1930-1999). Ve zkratce si tak diváci mohou prožít příběh chlapce vyrůstajícího v krutém prostředí sirotčince, odkud je prodán do pohřebního ústavu. Odtamtud uteče do Londýna, kde se přidá k partě kapesních zlodějů a nakonec se přes mnohé peripetie šťastně setká se ztracenými příbuznými.

Dětský sbor ovládl scénuPři předposledním představení bylo patrné, že pojetí některých scén bylo zjednodušeno či jinak změněno. Například úvodní "vysvětlovací" scéna, v níž přichází Oliverova matka do sirotčince, porodní syna a zemře, byla minimalizována takovým způsobem, že ten, kdo příběh nezná, ji jen stěží pochopil. Zajímavou změnou bylo, že tam, kde nad scénou dříve visel nápis "Sirotčinec", skvěl se tentokrát nápis zcela jiného charakteru: "Bůh je láska".

Fagin (Jan Apolenář) uklidňuje konflikt Nancy (Markéta Sedláčková) a Billa Sikese (Dušan Vitázek).Jedním z úspěchů inscenace Stanislava Moši je nominace na cenu Thálie, kterou za rok 2005 získal Jan Apolenář za vynikající ztvárnění zloděje Fagina. I na předposledním představení jsme jako Fagina Jana Apolenáře viděli a očividně si tuto v podstatě hlavní roli muzikálu velmi užíval. Ani další účinkující nezklamali, Petr Gazdík byl patřičně nadutým šéfem sirotčince panem Bumblem, Jana Musilová nádherně hubatá správcová Corneyová a posléze panovačná paní Bumblová, Markéta Sedláčková jako Nancy pak Ať však udělá Bill cokoli, Nancy ho milovat nepřestanebeznadějně zamilovaná do zlosyna Billa Sikese, kterého mistrně cynicky zahrál Dušan Vitázek.

Derniérou Olivera! a Zahrady divů končí v roce 2008 v MdB dva rodinné muzikály. Uvidíme, dočkáme-li se v příští sezóně nějakého jiného zahraničního muzikálu pro dětské publikum či přímo nového napsaného speciálně pro MdB.

Fagin (Jan Apolenář) a Nancy (Markéta Sedláčková)

Bill Sikes (Dušan Vitázek)

Fagin (Jan Apolenář)

 

 

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.