Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Odvážná derniéra muzikálu Jekyll & Hyde

Emma (I. Dufková), Jekyll/Hyde (M. Vojtko) a Lucy (M. Nosková) spolu s dirigentem Alexandrem Freyem naposledy na scéněPokaždé, když něco hezkého končí, je to smutné. Divadelníci se proto svá poslední představení snaží alespoň nějakým způsobem odlehčit. Nejinak tomu bylo i v případě muzikálu Jekyll & Hyde, jehož derniéra se uskutečnila 1. 12. v Hudebním divadle Karlín. Měsíc před ohlášenou derniérou zkoušeli fanoušci jednoho z hlavních představitelů Mariána Vojtko představení zachránit. Sepsali petici, ale ani ta nepomohla, a tato inscenace byla stažena z repertoáru.

Tanečníci z klubu U Červené krysy si poslední vystoupení odbyli jen v negližéByla jsem zvědavá, jaké nezbednosti si herci na derniéru vymyslí. U tohoto muzikálu se vtipy asi Nejvíce derniérových vtípků se točilo kolem Lucy (M. Nosková)vymýšlí dost těžko, protože samotné téma je vážné a pochmurné. Upřímně jsem se obávala toho, aby se z něj nestala "trapná komedie". Poslední představení však začalo jako každé jiné a dlouho tak také probíhalo. První vtip přišel až v baru U červené krysy, kdy přichází Lucy spolu s mužskou company. Tanečníci byli oblečeni, jen do apartních bílých dámských kalhotek v délce nad kolena zakončených krajkovým kanýrem. Z původního kostýmu (uniformy) jim zbyly jen klobouky s pérem na hlavě. Působilo to opravdu komicky, zvlášť proto, že někteří pánové měli k atletické postavě hodně daleko...Oheň byl na scéně Hydeovou (M. Vojtko) nepostradatelnou rekvizitou...

Asi nejvíc se na posledním představení vyřádila představitelka Lucy - Míša Nosková. Nejdříve ji místo Hyda přišel do jejího budoáru navštívit Jan Urban jako hrabě Boni Kautchiano (postava z operety Čardášová princezna). Po této scéně přišel skutečný Hyde a vyptával se zaskočené Lucy, kdo to byl. Další zajímavý okamžik nastal, když, možná neúmyslně, při písni Hra s ohněm Hydovi nehořela dlaň. Místo tmy, ve které bliká...při rendez-vous s Lucy (M. Nosková) mu však neplánovaně vypověděl službu jen ohníček v jeho dlani, zůstalo jeviště více méně osvětleno. Vzhledem k tomu, že tato scéna končí tmou, v níž si má divák představit milostný akt mezi Lucy a Hydem, nezbylo oběma aktérům nic jiného než ho začít velmi přesvědčivě předvádět.

Asi největší šok připravila Míša Nosková svému Derniérová vražda Lucy (M. Nosková) aneb smajlíci a potoky krve...kolegovi Mariánu Vojtkovi, ale i divákům a vedení divadla, když si ve své poslední scéně svlékla vrchní část kostýmu. Na prsou měla přilepené jen dva smajlíky, které jí zakrývaly bradavky. Publikum tento odvážný vtip ocenilo velkým smíchem a potleskem. Evidentně zaskočený Marián však scénu ustál. Jako Hyde nakonec Lucy dle scénáře i zabil. Vzhledem k předchozímu dění na jevišti,však tato scéna nepůsobila až tak drasticky, a to přesto, že Hyde podřízl Lucy pod krkem tak, že z ní doslova stříkaly potoky krve. Ty byly pochopitelně také součástí derniérovýchSvatební veselí se zvrtlo v bitvu ve stylu všichni na jednoho překvapení.

Konec, kdy se Jekyll na své svatbě chce zabít, protože se mění opět v Hyda, odlehčili účinkující tím, že téměř všichni muži přítomní na scéně se na něj vrhli a Marián Vojtko byl v ústřední dvojroli muzikálu jako vždy excelentní...začali ho bít. V představení se objevilo ještě několik dalších drobných vtipů, ale ty asi byly postřehnutelné jen pro toho, kdy muzikál viděl mnohokrát.

Hlavní roli si při derniéře zazpíval Marián Vojko. Odpoledne hrál zcela odlišnou roli v muzikálu Golem v divadle Hybernia, a proto je obdivuhodné, jak se během chvíle do Jekylla/Hyda vžil. Jeho zpěv byl během představení několikrát odměněn bouřlivým potleskem. Třeba po písni "To je ta chvíle" následoval asi tříminutový aplaus. Bylo vidět, že si celé představení opravdu užil. ...a také derniéroví Sir Danvers (P. Dopita), Emma (I. Dufková) a John (T. Bartůněk) podali vynikající výkonyLucy, Míša Nosková byla ta, kolem které, se točilo nejvíc derniérových vtipů... Přesto se dokázala zkoncentrovat a podala výborný výkon. V dalších rolích se představili Iveta Dufková (Emma), vynikající Tomáš Bartůněk (John), jako Sira Danverse jsme mohli vidět Petra Dopitu, dále pak např. v roli Simona Václava Vostarka nebo Vlastu Peterkovou jako Lady Beaconsfieldovou.

altDěkovačka trvala několik minut (odhadovala bych to na 10 minimálně). Marián Vojtko diváky nezklamal a ještě jednou zazpíval píseň "To je ta chvíle". Jako přídavek však zazněla v anglickém originále ("This is the moment"). Pak už se jen stálo, skandovalo, pískalo a hlavně tleskalo a tleskalo...

Muzikál se hrál od 11. března 2005 do 1.12. 2007. Teď už nám nezbývá než doufat, že se Jekyll & Hyde po čase znovu na česká divadelní prkna vrátí.

Poslední uvádění muzikálu Jekyll & Hyde si vysloužilo dlouhotrvající potlesk a standing ovation

Fotografie Michal Škvor, text Petra Gregorová

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.