Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Il Divo znamená božský

Šaramantni čtveřice - Sebastien, David, Urs a CarlosByl čtvrtek 13. září, krásný podzimní podvečer a v okolí O2 Arény se tísnily nespočetné davy nedočkavých lidí. Tak velký počet diváků dával tušit fakt, že v aréně se dnes odehraje výjimečná událost. Blížila se osmá hodina a plně obsazená O2 Aréna vřela netrpělivostí. A pak to přišlo – v kuželu světla stanuli ONI. Snad sestoupili jako samotní bozi z hudebního Olympu s přáním přinést nám smrtelníkům rajskou hudbu. A možná též stanuli na zemi jako služebníci ďábla, když jim za zády šlehaly rudé plameny, aby nás líbeznou melodií vlákali na scestí. Ať tak, či onak, jedno je jisté, mnohý z milovníků krásné hudby by je následoval kamkoli.

Když pánové nastoupí na pódium nejedno dívčí srdce zrychlí svůj tepAno, 13. září byl přesně ten dlouho očekávaný den, kdy v Praze poprvé vystoupil pověstný kvartet IL DIVO. Kdo by tuto slavnou čtveřici neznal, tak se jedná o seskupení, které stvořil před devíti lety Simon Cowell. Tvoří ho pánové: Sebastien Izambard (Francie), David Miller (USA), Urs Bühler (Švýcarsko), Carlos Marin (Španělsko - narozen v Německu), neboli tři hlasy tenorové a jeden baryton. Každý jeden naprosto výjimečný. Jejich repertoár stojí někde na hranici opery a popmusic a využívá stylu italského Belcanta. Dal by se také přirovnat k interpretaci slavného italského tenoristy Andrei Bocelliho nebo Alessandra Safiny.

Sebastien Izambard - obdivuhodný tenor z FrancieIl Divo v O2 Aréně doprovázel živý symfonický orchestr, odtud také název koncertu IL DIVO & Orchestra In Concert. Program samotný čerpal hodně z posledního alba skupiny Wicked game, které Il Divo nahrávali dokonce tady u nás v Praze. Návštěvníci koncertu tak mohli slyšet skladby jako „Te Amare“ z muzikálu Mouling Rouge, „Don’t Cry For Me Argentina“ z muzikálu Evita, „Crying“, nebo „Stay“ z výše zmiňovaného alba. Nicméně téměř tříhodinový koncert si nesahal pro repertoár pouze do posledního alba, ale byl takovou procházkou po celkové tvorbě Il Diva. Návštěvníka tak skupina potěšila třeba skladbou „Unbreak my heart“, „Nella Fantasia“, „Passera“, „Everytime I look at you“, legendární „Hallelujah“ a naprosto jedinečný song „Mama“, který čtveřice věnovala svým maminkám, coby výjimečným ženám v jejich životě.

Největší lamač dívčích srdcí - španělský bard CarlosNutno podotknouti, že koncert byl naprosto fenomenální a profesionálně dokonalý. Bylo úžasné sledovat, jak se páni pěvci na pódiu takticky přesouvají, aby spolu vyzněly vždy dva různé hlasy. Fascinovaly mne respekt a kolegialita, které z nich vyzařovaly. To, jak jeden druhému dává vzájemně prostor pro vyjádření a ustoupí do pozadí a ztiší intenzitu hlasu, aby druhý měl prostor pro své sólo. Jednotlivé hlasy umělců jsou nesmírně zajímavé a jako celek zní opravdu neskutečně. Krom hlasového projevu pánů pěvců jsem pak zvláště ocenila jejich „lidskou připravenost“, neboť se neustále snažili komunikovat alespoň pár slov v češtině, což bylo přijato s nadšením. Jeden ze sólistů se dokonce pražskému publiku svěřil, že jako dítě v autě poslouchal otcovy nahrávky Karla Gotta, který byl v daný okamžik na koncertě také přítomen jako divák.

Dvojhlasný zpěv bývá velmi zajímavým zážitkem, zde je to kombinace hlasů Carlose a Urse neboli tenor a barytonJe skoro zbytečné avízovat, že se české publikum do čtveřice doslova zamilovalo. Umělcům nechyběl nemizející úsměv na tváři a s publikem udržovali neustále kontakt, tu zamáváním, mrknutím nebo vlídným slovem, a když prohlásili, že Praha je jedno z nejkrásnějších měst na světě, a že se k nám hrozně těšili, pak byla prostě ruka v rukávě. Pánové na pódiu neustále s divačkami laškovali, a tak není divu, že se publikum rozdovádělo také. A když se pak jeden z umělců omlouval, že je na jevišti horko, aby si rozvázal motýlka a povolil košili, úsměvně ho divačky zaskočily zvoláním „more, please!“. Skladbu z muzikálu West Side Story – „Somewhere“ zná asi každý a Il Divo ji má ve své repertoáru též. Zajímavá je však spojitost, s jakou skladbu uvedli právě na tomto koncertě. Zazněla zde věta ve smyslu: „Naše hudba není ani opera, ani pop, ale někde mezi jsme našli místo i pro nás. Někde - ve vašich srdcích“. A skutečně pánové, místo v našich srdcích je opravdu rezervováno pro Vás.

Americký tenorový šoumen David Miller to umí také řádně rozparáditBohužel všechny krásné chvíle jednou dojdou svého konce, a nejinak tomu bylo i tento večer. Kdo zažil bouřlivý a frenetický potlesk zaplněné O2 Arény, jistě mi dá za pravdu, že je to jakoby měl přijít konec světa. Prostor se otřásal neutuchajícím potleskem stovek dlaní a bouřlivý jásot volal Il Divo zpět na pódium. A protože svoje publikum nechtěli zklamat, zazněla na závěr stylová skladba „Time to say goodbye“, ačkoli říci sbohem nechtěl opravdu nikdo. A protože italština je řečí hudby, stejně tak jako Itálie je její Mekkou, nezbývá než zakončit zvoláním: „Grazie Il Divo, DIVINO! “

 Fotografické materiály jsme čerpali z http://www.ildivo.com/uk děkujeme

Komentáře k článku

avatar Radka
0
 
 
Krásný a naprosto pravdivý článek. Byla jsem tam a souhlasím se vším, co je zde napsáno :-))))
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Renata Kratochvílová
0
 
 
Zdravím a děkuji za kompliment. Opravdu to byl výjimečný zážitek, čili článek se psal více než dobře. Doufejme, že se tady v Praze Il Divu zalíbilo a budeme mít možnost si je opětovně vychutnat.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Jaroslava
0
 
 
Až mi to vehnalo slzy do očí.....Byl to úžasný hudební zážitek ! Koncert jsem si opravdu velmi užila a podle reakcí publika jsem nebyla sama.Vloni už byli tak blízko, že se člověk do té Bratislavy chtěl rozjet....Je moc dobře, že se tato čtveřice nádherně sladěných hlasů a sympaticky vystupujících, charismatických zpěváků KONEČNĚ ukázala i u nás.Doufejme, že budeme mít příležitost brzy je vidět a slyšet znovu....Děkuji i za pěknou recenzi, Renato. Kdyby tak ještě někoho v O2 Aréně napadlo, že Ti dříve narození, se anglicky bohužel neučili a už to zřejmě tak kvalitně nedohoní.Titulky k anglickému moderování by lidem umocnily zážitek z koncertu.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Renata Kratochvílová
0
 
 
Děkuji Jarko za pochvalu. A musím s Vámi více než souhlasit, skutečně by se tam jeden tlumočník klidně mohl pozvat. Já tedy naštěstí jsem z té mladší generace, která anglickým drillem prošla, ale solidárně mě mrzí, že byl někdo ochuzen o komentáře této čtvěřice, protože hoši byli opravdu roztomilí a dotvářeli tak přátelskou atmosféru. Zřejmě nikoho z pořadatelů nenapadlo, že jsou interpreti, kteří disponují publikem všech generací.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Roman VWEisgerber
0
 
 
ano ,musím přiznat , že jsem taky měl slzy v očích v hale když jsem si konečně naživo vychutnával ten souzvuk hlasů. Musím taky přiznat , že doma když si pouštím naplno třeba koncert z Londýna a zpivám ...teda snažím se držet krok ...tak u toho brečím jako malej kluk. Zpíval jsem ve sboru v sekci tenorů tak o tom něco trochu vím a uvádí mě to pokaždé v úžas. Díky za to že jsou...ano tojice Pavarroti-Carreras-Domigo jsou neopakovatelní ale tihle čtyři jsou jedineční. I když si myslím že Urs mi tam trochu ve vokálech plave ale v souzvuku dobře doplňuje....
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Pavlína Stuchlíková
0
 
 
Objevila jsem tuto diskuzi až teď . IL Divo je mou láskou už více než tři roky.Donedávna jsem byla i členkou jejich facebookového fanclubu.Zažít koncert našich kluků a zemřít :) . Dělám si legraci,ale zažít atmosferu jejich koncertu a získáte neskutečnou závislost,jako na droze.Byla jsem na jejich koncertu na Bratislavském hradě i v O2 areně,jsou prostě neskuteční. Na osobní setkání s nimi vzpomínám se zatajeným dechem. Že se mi to jenom nezdálo dokazují fotografie,které ze setkání mám.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.