Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Pokrevní bratři a dárci krve v Blaníku

Eddie (M. France) a paní Johnstonová (S. Sklovská)Po obnovené premiéře se v Paláci Blaník opět hraje muzikál Pokrevní bratři. Toto mimořádné představení se podařilo zachránit společnosti Rosana, původnímu generálnímu sponzorovi, která na muzikál odkoupila práva od původní produkce - společnosti Top Ten.

Mickey (R. Valenta)Na domovské scéně v Blaníku na Václavském náměstí byli Pokrevní bratři uvedeni v pražské premiéře 17. listopadu 2004. Skvělý příběh i herecké výkony si vysloužily ovace publika vestoje a ani kritiky nešetřily chválou. Do konce loňského roku, kdy aféra zpronevěřených financí vyplula na povrch, se uskutečnilo pouze šest představení. Eddie (M. France) a Linda (M. Badinková)Přestože všechna vystoupení byla vyprodána, honorářů za předvedené výkony se nedostalo nikomu, hercům ani realizačnímu týmu. Naopak vznikaly dluhy v podobě neplaceného pronájmu, sociálního a zdravotního pojištění zaměstnancům a další. Na začátku roku bylo jasné, že situace je neudržitelná a muzikál potřebuje seriozního a silného partnera. Tohoto nelehkého úkolu se chopila již zmiňovaná společnost Rosana.

zleva: Nikola Mňuk a Václav PešírMěsíc po obnovené premiéře - 18. března - se tak mohlo uskutečnit benefiční představení muzikálu pro 300 dárců krve, pořádané občanským sdružením Zdraví-život a společností Rosana. Před samotným představením byla předána cena producenta muzikálu panu Nikolaji Mňukovi - držiteli zlaté Janského plakety za čtyřicet odběrů krve. Spolupráce organizace Zdraví-život a muzikálu Pokrevní bratři byla navázána již při obnovené premiéře, kdy se několik členů hereckého souboru stalo patrony či čestnými členy sdružení.

Paní Lyonsová (T. Kostková) a paní Johnstonová (S. Sklovská)Spojení muzikálu Pokrevní bratři s dárcovstvím krve se doslova nabízelo. Pokrevní pouto se nedá zpřetrhat, ať už se o to snažíme jakkoliv. O takovém silném poutu také muzikál vypráví…
Paní Lyonsová (T. Kostková) a paní Johnstonová (S. Sklovská)Paní Johnstonová, matka osmi dětí, pracuje jako služebná v domě Lyonsonových. Když zjistí, že čeká dvojčata, je zoufalá. Hrozí totiž, že jí některé z dětí odeberou. Naopak paní Lyonsonová děti mít nemůže a po dohodě s paní J. si jedno z dvojčat osvojí. Své sliby, že pravá matka bude moci syna vídat každý den však nesplní a snaží se bratry za každou cenu od sebe oddělit. I když se dvojčata hrou osudu přeci jen setkávají a stanou se z nich "krví spojeni" nerozluční přátelé… svému osudu nikdo neuteče. Podle staré pověry se dvojčata nemají rozdělovat, jinak je potká neštěstí…P. Vondráček a M. Kuklová podporují dárce krve

Pokud patříte k milovníkům muzikálů, neměli by jste si Pokrevní bratry rozhodně nechat ujít. Jsou totiž naplněni  humorem, který skvěle kontrastuje s tragickým koncem. Pokud se chcete od srdce zasmát, uronit i nějakou tu slzičku a hlavně se skvěle pobavit, určitě se zajděte na české nastudování tohoto muzikálu do Paláce Blaník podívat. Zleva: A. Vondráčková, O. Vaníček, P. Vondráček a M. KuklováA pokud mezi ně nepatříte, věřte, že po zhlédnutí tohoto humorného i dojímavého příběhu mezi ně patřit budete.

Občanské sdružení Zdraví-život ve spolupráci s firmou Rosana vyhlásila soutěž pro prvodárce krve. Kromě toho, že pomohou dobré věci, získá jeden z nich Aquabar společnosti Rosana s roční spotřebou vody zdarma. Tuto soutěž vyhlásili herci muzikálu Pokrevní bratři - Michaela Kuklová a Petr Vondráček 4. dubna 2005 přímo v Transfůzní stanici Vinohradské nemocnice. Slavnostní vyhlášení výsledků bude v prosinci 2005 nebo lednu 2006. A 50 nových dárců (v rámci této soutěže) získá vstupenku na muzikál Pokrevní bratři zdarma.

Komentáře a vyjádření členů souboru k současné situaci

Jitka Sedláčková (paní Johnstonová):
Mám velkou radost, že muzikál pokračuje dál. Už při prvním čtení scénáře mi bylo jasné, že je to hra s mimořádně silným příběhem, který musí zaujmout. Má dramatický, téměř antický nádech, mistrně vyvážený humorem. Hudební pasáže se střídají s činoherními, k tomu bezchybný doprovod živého orchestru přímo na pódiu. Paní Johnstonová (D. Šinkorová) a paní Lyonsová (T. Kostková)To prostě musí vytvořit atmosféru, která okouzlí každého. Konec konců díky tomu muzikál sbírá ceny všude, kde se objeví.

Daniela Šinkorová (paní Johnstonová):
Jsem ráda, že se podařilo Pokrevní bratry, v mnoha ohledech opravdu mimořádné představení, zachránit. A to přesto, že na začátku roku situace vypadala prakticky beznadějně. Nic to ovšem nemění na faktu, že vůči původnímu provozovateli máme všichni, kteří se na muzikálu podílíme, pohledávky. Nedostali jsme honorář ani za jediné představení. Na druhou stranu jsem přesvědčena, že nová produkce je schopná a muzikál začne fungovat jak má k plné spokojenosti herců i diváků.

Josef Laufer (Vypravěč):
Jsem rád, že bratři dostali novou šanci, protože si ji určitě zaslouží. Podle mne jsou tím nejlepším, co na domácí muzikálové scéně v posledních letech spatřilo světlo světa. Práce režiséra Antonína Procházky i překlad a české texty Adama Nováka dělají z muzikálu dramatický příběh plný humoru, který diváky musí zaujmout. Sammy (P. Vondráček) a vypravěč - průvodčí (J. Laufer)O to víc je mi líto situace, která vznikla kolem muzikálu na sklonku loňského roku. Nicméně s novou produkční společností se situace vyjasnila, muzikál poběží jak má a u diváků bude mít úspěch, o tom jsem přesvědčen.

Petr Vondráček (Sammy a současně vede divadelní orchestr):
Kromě vlastní role Sammyho mi bylo svěřeno hudební nastudování muzikálu a vedu orchestr. K Pokrevním bratrům mě proto váže téměř pokrevní pouto a jsem moc rád, že vše nakonec dopadlo tak, jak dopadlo. Myslím, že ve srovnání s jinými obdobnými projekty jsou bratři opravdu výjimeční a zaslouží si, aby se mohli divákům ukázat v celé své kráse. A nepochybuji, že diváci si muzikál zamilují stejně, jako celý herecký soubor, který se na něm podílí.

 Fotografie Michal Škvor a Karel Kouba, text Veronika Stehnová

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.