Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Karel Gott poklekl ke své hvězdě slávy

Hvězda pro hvězduSrdce mi začíná bušit silněji, když se dveře v Hudebním divadle Karlín začínají tiše otevírat a přichází... ON! Osobnost s obrovskou pozitivní energií, která má nejedno národní i světové ocenění. Persona, která potěšila svým zlatem v hrdle milióny lidí. Člověk, který rozdává smích i slzy, a jehož sbírka slavíků je světovým unikátem... Mistr Karel Gott osobně! Úplně dojatý odhalil svou hvězdu na chodníku slávy v krásném divadelním foyer stejně nádherného divadla.

Mistr poklekl před tak velkým oceněním v hluboké pokořeStalo se tak při příležitosti prvního výročí premiéry muzikálu Čas růží, složeného z Gottových hitů. Spolu s ním ke hvězdě s velkou pokorou poklekl i autor muzikálu Sagvan Tofi, a ředitel divadla Egon Kulhánek. Tento slavnostní okamžik si nenechali ujít ani herci hlavních rolí Josef Vojtek, Jan Kopečný, Filip Antonio, Ladislav Korbel nebo Markéta Procházková. "Zhostili se písní z mého zpěvníku na výbornou," nešetřil na ně chválou šťastný Gott. Díky nim a celému tvůrčímu týmu se podařilo, že nejen českým národem tolik milované písně dostaly nový, širší rozměr v podobě silného romantického příběhu. Děj muzikálu se totiž točí kolem tajemného obrazu ženy - který namaloval samotný Mistr - a věčného příběhu velké lásky, které ani čas neubral na kráse. Na muzikálu se mimo jiné podílel i jako supervizor.

Děkuji, že jste v této chvíli se mnouPřed novináře Karel Gott předstoupil s rozzářenýma očima a v plné síle. Lidský, žertující, a s jakousi přirozenou prvorepublikovou noblesou. Všichni jsme okouzleni jen jeho pouhou přítomností. Nikdo by nehádal, že ještě před pár dny bojoval v nemocnici s vážnými zdravotními potížemi. „Jsem pyšný, že vás přišlo tolik, abyste byli svědky dalšího mezníku v mé kariéře,“ radoval se. Nostalgicky zavzpomínal také na píseň Hvězdy chodníků. „Když jsem tuto píseň před lety zpíval, netušil jsem, že jednou bude i o mně", uvedl se smíchem. Vždy, když Mistr promluvil, nastalo úplné ticho. Slyšet byly pouze blesky fotoaparátů. Slova i otázky došly dokonce i novinářům.  :-)

Megahvězda s hvězdoupPopulární zpěvák se tak dočkal stejné pocty, jako zakladatel divadla Eduard Tichý, skladatelé John Kander (Vražda za oponou, Kabaret), Frank Wildhorn (Jekyll & Hyde, Carmen, Bonnie & Clyde) a textař Tim Rice (Aida, Jesus Christ Superstar). "Hvězda je od nepaměti velký symbol používaný při zvláštních příležitostech. Ať už je to Davidova hvězda, Betlémská hvězda, či hvězdy před čínským divadlem v Hollywoodu, ke kterým jsem vždy vzhlížel vzhůru. A teď se mezi ně řadím," pyšnil se šťastný Karel Gott.

I umělci poklekli před Mistrovou hvězdouJako památku na tento jistě nezapomenutelný okamžik si odnesl z divadla svou vlastní zlatou hvězdu ve formě obrazu. A také knihu Pavla Bára, nejen o pohnuté historii Hudebního divadla Karlín Od varieté k muzikálu. Tato reprezentativní knižní publikace se obsáhle věnuje i operetní a muzikálové produkci uplynulých sedmdesáti sezón divadla, násilně přerušených katastrofickými povodněmi v roce 2002, kdy voda sahala tři metry nad úroveň podlahy foyer. Divadlo však jako Fénix povstalo zpět do své původní slávy a lesku.

Jsem rád, že má Karel hvězdu v našem divadleŘeditel Hudebního divadla Karlín Egon Kulhánek připomněl myšlenku založení chodníku slávy: „Mělo to být především poděkování zakladateli tohoto nádherného divadla Eduardu Tichému, který ho nejen založil, ale také postavil. Hlavně díky němu tady dnes všichni jsme. Jsem rád, že hvězda, která přibyla k světovým muzikálovým esům, patří dalšímu velikánovi, Karlu Gottovi“, hrdě prohlásil. Zajímavostí je, že v témže roce (r. 1881) se kromě Karlínského varieté, jak se divadlu dřív říkalo, také poprvé otevřeno i Národní divadlo.

Sagvane, díky za Čas!Autor muzikálu Sagvan Tofi se z úspěchu radoval také. I tento celoživotní bohém a rebel vzhlíží ke Gottovi se zbožnou úctou. „Karel je tak skromný, a tak zlatý! Vždy, když jsem s ním, tak se ho na nic neptám. Jsem prostě jen šťastný, že tady mohu být, a stát vedle něj. Svou hvězdu by měl mít všude, protože je megastar“, mínil. Sám považuje za velký zázrak, že se celý muzikál podařilo dát dohromady, a že na něj lidi s nadšením chodí. V muzikálu dokonce hraje roli Barnabáše, a spolu s Adélou Gondíkovou nebo Ivanou Jirešovou v něm zpívá píseň Zvonky štěstí.

Časový harmonogram nedovolil Karlovi Gottovi zdržet se a rozdávat individuální rozhovory. Přesto opouštěl Mistr divadlo se širokým úsměvem na rtech. Zlatá záře hvězdy však už zůstala...

S hvězdou se všichni vyfotili rádi Karle, gratulujeme! Karle, děkuji! Jan Kopečný hvězdně ztvárňuje v Času růží Honzu

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.