Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Hoja hoj... Plovárna se naplnila tóny muzikálu Noci na Karlštejně

Láska Elišky a Karla IV. zvítězila i nad zákonyKaždá romantická duše zaplesá již při pouhém vyslovení názvu klasického muzikálu Noc na Karlštejně, filmového muzikálu-majstrštyku režiséra Zdeňka Podskalského, který nás v mistrné stylizaci a nadsázce zavede na hrad Karlštejn, kam z důvodu uložení svatých ostatků, a aby císař Karel IV. mohl v klidu rozjímat a modlit se, nesměly z rozhodnutí panovníka vstoupit ženy. Kupodivu této jediné noci, kdy se příběh odehrává a podle které se celé dílo jmenuje, ženu lze potkat poměrně snadno, a to včetně manželky Karla IV. Elišky.

Dna a oubytě... je v tom něčí dcéraPříběh lásky, kdy královna vyslechne volání svého srdce a vydá se na zapovězený hrad, nemohl nechat chladným i divadelní tvůrce. O oblíbenosti námětu svědčí, že v současnosti si různé inscenace mohou diváci vychutnat na řadě scén u nás, v Brně, Mostě, Opavě, Pardubicích, Olomouci, Ústí nad Labem, Na Zbraslavi, či hradu Karlštejn. Již jen do neděle si mohou melodie skladatele Karla Svobody s vynikajícími texty Jiřího Štaidla a Eduarda Krečmara vychutnat také příznivci muzikálu na Občanské plovárně v Praze v produkci umělecké agentury DIVINUS Kateřiny Brožové.

Eliška stále umí překvapit - nejen paní OfkuPremiérové představení konané v pátek 24. 6. umocňovala atmosféra letní bouřky, jak vystřižená z obrazů Williama Turnera, a to běsněním živlů na obloze. Diváci si jistě oddechli, že hlediště má stříšku a tak mohli muzikál sledovat v suchu. Letní scény mají svoje nezapomenutelné kouzlo, a tak i občas projíždějící tramvaj dotváří zážitek. Stejně jako hromy a blesky, které protínaly oblohu ve chvíli závěrečné rvačky na nádvoří hradu, než půtku zastavil samotný císař Karel IV. Jediným hodně rušivým momentem byla v jednom momentu hlučná hudba z projíždějící lodi.

Sáňky a v létě? Proč ne!Scéna, kterou vytvořil Ivo Žídek, se nese v konzervativním duchu a využívá oboustranné schodiště a arkády se sloupovím a obrazy, na nichž jsou středověké portréty, výzdoba interiéru Karlštejna. Rychlým zatažením závěsu se scéna změní v komnatu, stejně jako ve zbojnici či hodovní síň. Jediným ze zajímavých momentů využití schodiště bylo sjíždění schodů na sáňkách. Ostatně schodiště mělo i v životě Karla IV. významnou symboliku, nabízející se s ohledem na téma muzikálu, přes tajné schodiště z ložnice mohl navštívit Elišku Pomořanskou.

Kostýmy Lucie Loosové odkazují na filmovou verzi například dělený oděv pážete a v některých detailech si hrají s humornou nadsázkou, jako například v pokrývkách komorných, nebo i červenobílozlatého oděvu královny.

Láska je láska...Kateřina Brožová královnu Elišku hraje s noblesou a výborně vyznívá zejména v něžnější poloze charakteru, což podtrhují dlouhé zlaté lokny. Sabina Laurinová se do role Aleny opřela s notnou vervou a hravostí. Sympatické jsou v jejím projevu náznaky „čtveráctví“ a laškování, v kterém jí pan Pešek v podání Petra Vondráčka skvěle svým výkonem doplňuje. Zaujal také Vévoda Štěpán Mojmír Maděrič, který svými komickými výstupy velmi potěšil nejen Petra Cyperského v podání Petra Batěka, ale rozesmál i všechny diváky a divačky.

Víno, zprvu trpké je...Marian Vojtko v roli nepřehlédnutelného Trubadúra, která je blízká jeho naturelu, naplňuje představu středověkého barda, kdy z jeho zpěvu omdlévají nejen dvorní dámy. Jako Karel IV. se představil Roman Štolpa, který podal charismatické ztvárnění vyrovnanosti a majestátu vladaře, přesto však člověka lidského, milujícího královnu svého srdce. Paní hofmistryně Ofka v podání vynikající Barbory Rajnišové nenechala nikoho z přítomných na pochybách, že svou královnu ochrání, i kdyby k tomu musela použít své mocné tělo a vlastní život dát všanc. Naproti tomu purkrabí v podání Romana Škody má na hradě takový pořádek, až je z toho tak velký chaos, který málem neuhlídá ani ctihodný Arnošt z Pardubic, ztvárněný Janem Vlasákem.

Zpět, smělče, sic...Představení je ideálním osvěžením do horkých letních nocí, někdy s letní sprškou, jindy zase s nebem plným hvězd. Jak těch na nebi, tak těch na jevišti. Muzikálová Noc se z Občanské plovárny přesune do Mělníka na nádvoří zámku, a tak i vy si můžete dopřát perlivou hudební lázeň plnou lehkosti a vtipu. Zbývá vám na to jen pár představení do 3. července v Praze, než se muzikál přesune na nádvoří Mělnického zámku, kde si budete moci toto skvělé představení od 28. července do 10. srpna 2022 vychutnat. Neváhejte, lístky rychle mizí.

Noc na Karlštejně premiérově 
Marián šel zase do věží Takového prezidenta... ehm krále chci v čele země vidět! Paní Ofku nezastraší nic - ani jízda obkročmo na koni! In nomine Patris et Filii et Spiritus sancti
Pešek dnes nemá pech Kateřina v roli Elišky spolu s Gabrielou POP Pražské premiérové obsazení

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.