Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Návrat Hany Křížkové ve velkém stylu

Hana Křížková s kapelou Martina Kumžáka připravili pro diváky skutečnou hudební lahůdkuV úterý 5. dubna 2011 se v Divadle Hybernia konal koncert Hany Křížkové, na který si diváci museli počkat už z doby adventní loňského roku, kdy byla Hanka nucena odebrat se na naléhavou operaci kyčle. Ta naštěstí pro Hanku i pro její příznivce dopadla nad očekávání dobře, rehabilitace probíhá zdárně, a tak Hanka nastoupila před naplněné hlediště nejen bez berlí, ale hlavně ve skvělé pěvecké formě a s výbornou náladou. Všichni v hledišti se těšili na opravdovou hudební lahůdku a nutno říci, že rozhodně nebyli zklamáni.

Hana Křížková představila publiku i své vzoryCelý koncert si Hanka sama uváděla, z jejího hlasu bylo znát, že se po dlouhé zdravotní pauze už na své publikum těšila. A bylo to vzájemné, diváci hned od počátku koncertu vytvořili v sále příjemnou a přívětivou atmosféru, kterou dokreslovala i působivá scéna s velkými fotografiemi Hančiných pěveckých vzorů v čele s Marylou Rodowicz, Bettle Midlerem, Louisem Armstrongem, Ray Charlesem, Edith PiafAllou Pugachevou, z jejichž písní si převzala některé i do svého repertoáru a v dnešním koncertě jsme je mohli slyšet.

Skladatel Zdeněk Barták patří také mezi obdivovatele Hančina hlasu, a tak nemohl na jejím koncertě chybětV publiku Hanka přivítala také svého operatéra a poděkovala mu za to, že dnešní večer může na jevišti stát. Pro demonstraci svého lékařského zákroku si dokonce přinesla maketu kosti, na které s humorem sobě vlastním divákům názorně předvedla, jak operace jejího kyčelního kloubu probíhala. Oba – lékař i pacientka – za to sklidili uznalý potlesk publika, do kterého usedlo i několik dalších známých tváří, které si nechtěly nechat tuto hudební událost ujít. Zahlédli jsme zde například skladatele Zdeňka Bartáka, Petra Kotvalda, Helenu Štáchovou nebo Moniku Absolonovou.

Kapele pod taktovkou Martina Kumžáka to skvěle šlapaloHančin koncert doprovázela kapela složená ze samých skvělých muzikantů pod vedením fenomenálního Martina Kumžáka za klavírem. Nutno říci, že Hanka si nemohla vybrat lépe, neboť kapela přesně cítí, co zpěvačka v danou chvíli potřebuje a dovede se jí náladou velmi citlivě přizpůsobit a podložit písně pevným a jistým základem. Zkrátka po hudební stránce to byl nejen perfektní profesionální výkon, ale mělo to i to „něco“ navíc, jiskření, mrazení a duši.

Rudolf Kubík je již Hančiným osvědčeným dvorním textařemJako první skladbu si Hanka vybrala úvodní píseň z muzikálu Carmen „Cesta osudu“. Po písní „Aneta“ od Jiří Pertla a Pavla Cmírala následovalo několik skladeb opatřenými překrásnými texty Rudolfa Kubíka, jako jsou třeba „Loutka pro snoby“, „Čert tě vem“, „Jak asi voní štěstí“, „Jak déšť“, „Závidím ptákům“, „Lesk a póza“, „Nóbl pánové“, a Hana nemohla samozřejmě vynechat ani své další šansony z repertoáru svých oblíbenců, třeba „Tam kde jsi, tam nejsem já“, „Je báječný žít“, „Chci zpátky svůj smích“, „Až bůh zavolá“ nebo „Jsi moje prokletí“.

Ke dlouhému standing ovation netřeba cokoli dalšího dodávat!V pořadu zazněly i skladby z pera českých skladatelů, od Petra Maláska „Sedmnáct let a šestnáct dní“ a od Martina Kumžáka „Popeleční středa“, obě opatřené krásnými texty Rudolfa Kubíka. V závěru koncertu se celý sál roztleskal v rytmu známé a oblíbené písně „Harlekýn“ a jako přídavek zazněla podruhé píseň „Johnny“. Večer zanechal v divácích hluboký dojem, o čemž svědčily i záplavy květin, potlesk ve stoje a po koncertu dlouhá fronta fanoušků, kteří se chtěli se svojí zpěvačkou pozdravit, společně vyfotografovat nebo jí jen poděkovat a popřát hodně zdraví.

Hana Křížková se svou názornou pomůckou pobavila všechny přítomnéZkrátka Hana Křížková opět dokázala, že je Paní Zpěvačka, která se může hrdě zařadit k našim špičkovým šansoniérkám. Zpěvačka s hlubokým prožitkem ženy, se kterou se život moc nemazlil, ale která přes to všechno nezatrpkla, naopak v něm vidí jeho krásu a dokáže se do budoucnosti dívat s nadhledem, moudrostí a optimismem. Popřejme tedy Haničce hodně zdraví, hladký průběh rehabilitace a brzké úplné uzdravení. A v hudebním světě ještě mnoho takových krásných koncertů jako byl ten dnešní v Hybernii.

Hanku jste mohli vidět v muzikálech Dracula, Krysař, v americkém crazy muzikálu Jeptišky, Pomáda (na Slovensku), Monte Christo, Bídníci, Baron Prášil, Carmen, v muzikálech na ledě Mrazík a Romeo a Julie. Roli bude mít i v připravovaném muzikálu Vražda za oponou. Hanka Křížková natočila pět alb, poslední z nich nese název „Jak asi voní štěstí“.

 

Kapela Hany Křížkové
Martin Kumžák kapelník, piano
Petr Dvorský kontrabas
Pavel Plánka bicí
Jan Šobr kytary
Jan Šatra trombon
Radek Němec trumpeta, křídlovka
Martin Plachý altsaxofon, klarinet
Tomáš Křemenák tenorsaxofon, flétna, akordeon
Vítek Petrášek violoncello

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.