Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Nedělní muzikálové matiné

Tradiční nedělní hudební matiné, v této divadelní sezóně již poslední, pořádané 11.dubna 2010 ve foyer V komorním prostředí historického foyer se dočkali všichni účinkující vřelého přijetí historické budovy Divadla J. K. Tyla v Plzni, neslo slibný název Setkání s Thálií a s muzikálem. Již hodinu před plánovaným začátkem pořadu bylo beznadějně vyprodáno a poslední diváci dokonce neváhali vyslechnout si program alespoň z chodby divadelní budovy. Není čemu se divit, hlavními aktéry hudebního dopoledne byli muzikálové a operetní hvězdy první velikosti, navíc úzce spjaté s plzeňskými jevišti, Stanislava Topinková-Fořtová a Jan Ježek.

Jako výborný klavírní doprovod se publiku představil koncertní sólista, klavírní improvizátor, skladatel a hudební pedagog, Jiří Pazour. Průvodního slova se milým a neformálním způsobem ujal sám Jan Ježek. Diváci se na úvod dozvěděli, že dnešní hudební setkání je nejen společným pořadem dvou držitelů Ceny Thálie, symbolickým holdem divadelní múze, samotné bohyni Thálii, ale i osobní vzpomínkou na bývalé slavné a nezapomenutelné kolegy ze souboru operety Divadla J. K. Tyla v Plzni.

Jan Ježek se vyznal ze svého vztahu k muzikálu Bídníci, modlitba Jeana Valjeana v jeho podání patřila k vrcholům koncertuProgram začal slavnou písní “Hello, Dolly“ ze stejnojmenného muzikálu v podání Stanislavy Topinkové - Fořtové. Další árii „Za svou pravdu se bít“ z muzikálu Muž jménem La Mancha věnoval Jan Ježek fenomenální postavě plzeňského operetního jeviště, Karlu Tišnovskému (1922 - 2007).

Velký aplaus sklidil u publika i známý duet „Jdem tmou“ z Bernsteinovy West Side Story. Za svou osudovou roli označil Jan Ježek roli Jeana Valjeana z muzikálu Les Misérables (Bídníci). Vzpomněl i na světové setkání představitelů této role v Londýně v roce 1996 a zazpíval Valjeanovu modlitbu „Otče náš“. Ze stejného muzikálu nám předvedla i Stáňa Topinková - Fořtová árii Fantiny „Knížka snů“.

V loňské sezóně se na jevišti Velkého divadla uváděl muzikál Carousel, ze kterého byla Na programu matiné bylo celkem pět duetů, všechny ocenili diváci velkým potleskem.další píseň Jana Ježka „Kdo vzlétá, nejde sám“.

Duetem „Svatební“ z muzikálu Kabaret zavzpomínali umělci na další hvězdy plzeňské operetní scény, na slavného Rudolfa Kutílka (1923 - 2005) a paní Dagmar Stříbrnou, které osobní návštěvu nedělního matiné znemožnila nemoc.

Příjemný předěl v programu hudebního dopoledne znamenala klavírní improvizace Jiřího Pazoura na téma melodií z My Fair Lady. Ze stejného muzikálu pak přidal Jan Ježek ještě píseň „Touhle ulicí“. A po té již vyzval svou kolegyni k provedení árie „People“ z muzikálu Funny Girl.

Z muzikálu Kiss Me, Kate pak zazněl duet „Mám tě rád“. Stejně silně diváky nadchly další klavírní improvizace Jiřího Pazoura, tentokrát na motivy nesmrtelných Gershwinových melodií.
Blížící se konec programu patřil, Janem Ježkem v angličtině předvedené, písni „Chvíle“ z muzikálu Hello, Dolly.

Jako vyvrcholení dnešního programu zazněly tři světoznámé duety. Árie Christiny a Vikomta „Párkrát mlčet“ z Fantoma opery A. Lloyda Webbera, duet „S čertem si hrát“ z Divotvorného hrnce, a jako přídavek zazněla na konci programu společná píseň „Ďábel saxofon“ z muzikálu Miss Saigon.

PStanislava Topinková-Fořtová v roli majitelky hotelu v muzikálu Hledá se muž, zn.bohatý, které je na repertoáru DJKTodle závěrečného potlesku publika se zdálo, že hodina vyhrazená na nedělní matiné byla příliš krátká. Útěchou pro mnohé diváky se tak stala informace, že pod stejným názvem Setkání s Thálií a s muzikálem se budou konat i další koncerty této tak výborně ladící dvojice skvělých pěvců, nositelů Ceny Thálie, tenoristy Jana Ježka a sopranistky Stanislavy Topinkové - Fořtové.

Děkujeme za příjemně strávené dopoledne v nádherném prostředí foyer Velkého divadla J. K. Tyla v Plzni a za výjimečný umělecký zážitek, který se docela dobře obešel bez jakýchkoliv důmyslných technických podpůrných prostředků i světelných efektů. O to blíže se hudba a zpěv dostaly až k srdcím přítomných diváků všech věkových kategorií. Po přátelské diskuzi s účinkujícími odcházeli všichni z divadla obohaceni a příjemně naladěni.

Komentáře k článku

avatar Lavera
0
 
 
Bylo to až neskutečně nádherné a rozhodně stálo za to přijet na tento skvělý koncert i z Prahy
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.