Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Probuzení jara na Nové scéně Národního divadla

Dívčí companyV netradičním prostoru pro muzikálové divadlo, na pražské Nové scéně Národního divadla, se 5. února v rámci přehlídky České divadlo, pořádané agenturou Foibos, představilo Městské divadlo Brno s adaptací amerického muzikálu Spring Awakening – Probuzení jara.

Litera multum ile aneb hodina latinyAmerický muzikál, který v USA získal v roce 2007 osm cen Tony, uvedlo MdB jako první české divadlo 21. listopadu 2009. Na motivy divadelní hry německého dramatika Franze Wedekinda napsal scénář a texty Steven Sater, hudbu pak Ducan Sheik. O český překlad se pak postaral Jiří Josek. Ten část původních jmen alespoň částečně přeložil, takže originální Moritz je v české verzi pouze Moric, z Hanschena se stal Jenda a z Ilse pak Elsa.

V muzikálu jsou i vážná témata jako např. zneužíváníV režii Stanislava Moši se pak představili nové neokoukané tváře, stejně jako osvědčení bardi Městského divadla. Diváky mohlo překvapit to, že účinkující kromě standartních mikroportů na zpěv používali „ručáky" tj. ruční mikrofony, skryté v částech kostýmu. Tento postup byl již použit v původní americké inscenaci.

Jak je v Brně dobrým zvykem, účinkující byli doprovázení živým orchestrem pod vedením Karla Škarky, který byl také, stejně jako v USA, umístěn přímo na jevišti. Po obou stranách jeviště byli také umístěny dvMladá láska to je ráj - Melchior a Wendlaě divadelní řady, ve kterých mj. seděli členové tzv. offstage sboru a zapojovali se do sborových písní.

Děj se odehrává na konci 19. století na blíže neurčeném místě. Sledujeme životní pouť mladé dívky Wendly, jejích kamarádek a studentů místní školy, kteří právě objevují sexualitu na pozadí rigidní společnosti, kde ani rodiče ani učitelé nejsou ochotni je poučit o sexu, masturbaci a podobných „kontroverzních" tématech.

Pro pražské publikum byla většina obsazení složena z neznámých herců. Jedinou mediálně známoV Probouzení jara se setkáváme i s tématem homosexualityu osobností byla Hana Holišová v roli Elsy. Jinak MdB vypravilo do Prahy velmi kvalitní obsazení. Jednoznačně výbornou volbou bylo obsazení Ivany Skálové do role Wendly. Ta konečně v plné parádě projevila svůj velmi výrazný talent a role jí nadmíru sedla. Jiří Mach je ideálním představitelem charismatického vůdce Melchiora, ačkoli mi chvílemi jeho zpěv příliš nesedl.

Ansámbl při jedné z hromadných písníV roli neurotického Morice se pak představil Lukáš Janota, kterého část pozorného publika může znát z účinkování v druhé řadě Česko hledá superstar, muzikáloví fanoušci ho pak mohli vidět např. v Godspell nebo jako člena company v různých inscenacích MdB. Pro roli měl dostatek pěveckých schopností a i tak mi chybělo trochu víc hysterie, kterou tato postava má mít.

Moric Lukáš Janota (klečící)V rolích dívek se pak na pódiu „řádily" Johana Gazdíková jako Thea, Kateřina Krejčová jako Anna a Tereza Martinková jako Anna. Chlapeckou company pak tvořila osvědčená jména a to Jakub Uličník jako Otto, Lukáš Vlček jako Jedna, Tomáš Novotný jako Ernst a Radek Novotný jako Georg. V dospělých rolích jsme pak měli možnost vidět Janu Musilovou a Milana Němce, kteří se přímo na pódiu měnili z role do role, např. z maminky byla náhle učitelka klavíru, z ředitele školy pak chápající otec.

Totally fucked :)Je třeba uznat, že se Probouzení jara MdB, alespoň v té sestavě, kterou jsme mohli vidět v Praze, nadmíru povedlo a rozhodně je srovnatelné se zahraničními uváděními. Režiséru Mošovi se adaptace tohoto hitu povedla a rozhodně stojí za to, si tento dnes již kultovní muzikál, zajet zhlédnout třeba do Brna do Městského divadla.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.